Τελευταία ενημέρωση 9:15

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση του τρίτου μνημονίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα (!) μετά την μεγάλη καθυστέρηση της συζήτησης στις Επιτροπές και την προσωρινή εμπλοκή στη Διάσκεψη των Προέδρων. Συγκεκριμένα, η  κ. Κωνσταντοπούλου είχε προτείνει να ξεκινήσει η συνεδρίαση το πρωί, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια, πρόταση που τελικά υπερίσχυσε.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης, η κ. Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα της στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Πριν παραδώσει την έδρα της είπε: «Κάποτε είχα πει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο. Συγγνώμη για την πλάνη μου».

Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Ένταση μεταξύ της ΝΔ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου επικράτησε στην διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, όταν επιτέθηκε σε βουλευτές της ΝΔ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τού λέει μεταξύ άλλων: «Ακούς τι σου λέω; Δεν θα μας προκαλείτε. Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Τσακαλώτος είχε σημειώσει ότι τα πράγματα είναι απλά.

«Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση. Εάν δεν υπάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες, δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogroup θα πάμε στη διαδικασία του δανείου γέφυρας» σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι οι στόχοι για την επόμενη τριετία αφορούν σε μία ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Χαρακτήρισε υπερβολική τη σύγκριση με προηγούμενα μνημόνια και σημείωσε ότι «στις συγκεκριμένες συνθήκες με τους δεδομένους περιορισμούς, αποτελεί την καλύτερη συμφωνία στην οποία μπορούσαμε να φτάσουμε».

Υπάρχουν τεράστιες μετατοπίσεις, συμβιβασμοί σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε, σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Έκανε λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το τι περιθώρια υπήρχαν και στο εάν υπήρχαν βιώσιμες εναλλακτικές πιο αξιόπιστες και πιο κοντά στις αξίες που ήθελε να κινηθεί η κυβέρνηση.

Νομοθετικές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Ο κ. Μάρδας άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου και σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι το έκανε συνταγματικό. Έτσι γίνονται συνταγματικές οι ρυθμίσεις; Αυτά τα τρικ χρησιμοποιούσε ο κ. Βενιζέλος για να κάνει συνταγματικές τις εκτροπές» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Μπορείτε να πετσοκόβετε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να το χαρακτηρίζετε αυτό συνταγματικό; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, συνταγματική εκτροπή» σημείωσε. «Δείχνει το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την αίθουσα. Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα.

«Πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί από το να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς, ούτε μετανιώνω που διαλέξαμε τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή λίγο πρίν από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: 

“Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο τοπίο μπροστά μας. Και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. (…) Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε αυτό το εξάμηνο κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Όταν οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Το δίλημμα που ετέθη δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή και αυτή την επιλογή εξακολουθεί να πιστεύει ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας. “

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ζήτησα να μου καταθέσουν την εναλλακτική λύση. Η λύση δεν είναι η καταγγελία του χρέους και να πιστεύουμε ότι αυτομάτως θα μειωθεί. Ούτε αποτελεί λύση το να βροντοφωνάξουμε στα διεθνή φόρα ότι επιλογή εξώθησης μίας χώρας σε χρεοκοπία είναι άδικη. Και οι πόλεμοι είναι πέρα και έξω από τη νομιμότητα, αλλά υπάρχουν χιλιάδες θύματα όταν κάποιοι επιλέγουν να τους διενεργήσουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: “Η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή να προχωρήσουμε σε μνημόνιο με δραχμή, η μόνη εναλλακτική που είχαμε εκείνη της στιγμή. Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν προγραμματική μας θέση. Ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης αυτό έθεσε ως δίλημμα όπως επίσης και οι ξένοι αξιωματούχοι. Εγώ κατήγγειλα όσους έθεταν αυτό το δίλημμα. Απόφαση του λαού ήταν το διλημμα που ετέθη στην κάλπη. Το 62% δεν σήμαινε όχι στο ευρώ. Πήραμε μία επώδυνη επιλογή ευθύνης, βγήκαμε όρθιοι από τον λάκκο των λεώντων. Δεν βγήκαμε μόνοι και απομονωμένοι. Δώσαμε μάχες εξ ονόματος του ελληνικού λαού αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Πολεμήσαμε το μοντέλο της καταναγκαστικής λιτότητας στην Ευρώπη.” 

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι : «Αποτελούμε την εμπροσθοφυλακή μίας προοδευτικής Ευρώπης που διεκδικούμε μία εναλλακτική επιλογή. Αυτή η θέση δεν αλλάζει αλλά δεν μπορεί να υπηρετηθεί με αποδράσεις ή φαντασιώσεις. Μπροστά το τελεσίγραφο για προσωρινό Grexit, πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, στην πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων (…) πήραμε την ευθύνη να παραμείνουμε ζωντανοί και όχι να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ότι πάλεψα όσο κανείς ώστε να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό απέναντι στον χορό του Ζαλόγγου». 

Υπογράμμισε επίσης ο Πρωθυπουργός: “Δεν θριαμβολογούμε, αλλά ούτε και θρηνούμε για αυτή τη δύσκολη συμφωνία. Ήταν ό,τι καλύτερο δεδομένων των συσχετισμών δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη και της χρηματοδοτικής ασφυξίας που περάσαμε. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο ας έρθει να μας πει πως. Από την πλευρά μας υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Το περίφημο ταμείο αποκρατικοποιήσεων πετύχαμε να μην έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, αλλά το μισό να πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το 25% στην αποπληρωμή του χρέους και το άλλο 25% για να επαναχρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία.”

Να ξεκαθαρίσει άμεσα το πολιτικό τοπίο κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Πρέπει να δώστε λύση. Τώρα, τη Δευτέρα. Κάντε ό,τι θέλετε. Κάντε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ. «Απαιτούμε να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Δεν μπορεί να ψηφίζει τα νομοσχέδια η αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τα μέτρα και τον Οκτώβριο.

«Σήμερα έχουμε μια εικόνα πλήρους διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Βουλής», είπε και τόνισε: «Η Κωνσταντοπούλου έχει και δίκιο σε πάρα πολλά απ’ αυτά που αναφέρθηκε. Γιατί σήμερα εκβιάζεται το κοινοβούλιο».

«Είστε αντιμέτωπος με τους δαίμονες που εσείς κατασκευάσατε» τόνισε και υπογράμμισε: «Δε είστε κυβερνήτης και μάλιστα εξαφανισμένος. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη».

«H συμφωνία είναι η τελευταία ευκαιρία για να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. Δεν σας εμπιστευόμαστε, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Στηρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε τη σύγκρουση» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση για την κύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Ελπίζουμε ότι ελληνικός λαός την επόμενη φορά θα συνταχθεί με την αλήθεια και όχι με το ψέμα» είπε ο κ. Θεοδωράκης, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στο κυβερνών κόμμα, το οποίο κατηγόρησε ότι εκλέχθηκε στην εξουσία λέγοντας ψέματα.

Αλλη λύση που να φέρει ευημερία στον ελληνικό λαό δεν υπήρχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, υπερασπιζόμενος το τρίτο μνημόνιο στη μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας, το πρωί της Παρασκευής.

Η συμφωνία, είπε, είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση εξήντλησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν, ρώτησε και πρόσθεσε πως «φθάσαμε να απευθυνθούμε σε ανατολή και δύση».

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της Ευρώπης δεν είναι ταμπού για τον ίδιο. «Μακάρι να υπήρχε άλλη λύση που να φέρει ευημερία στον ελληνικό λαό, ακόμη και με άλλο νόμισμα. Αλλά τέτοια λύση δεν υπήρχε».

Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία είναι διαφορετική από τις άλλες δύο, γιατί διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, «με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού». «Μάταια ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να εμφανιστούν ότι παίρνουν μέτρα προς το συμφέρον των λαϊκών αναγκών που έχουν καταθέσει το νέο μνημόνιο του αίσχους». Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το νέο μνημόνιο βαθαίνει την δυστυχία του λαού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της… καλημερίζοντας τους βουλευτές (καθώς πλησίαζε 07:00 το πρωί) και σημείωσε: «Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο, το πιο σκληρό μνημόνιο». Σημείωσε ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο ενταφιάζεται από αυτούς που το δημιούργησαν. Το copyright του μνημονίου ανήκει αποκλειστικά σε σας κ. Τσίπρα και κ. Καμμένα, όλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα φέρουν την υπογραφή σας.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, είπε ότι στις 04:00 τα ξημερώματα που συζητείται το νομοσχέδιο μόνο πραξικοπήματα γίνονται. Με το μνημόνιο θα βρεθούμε σε νέα αδιέξοδα, είπε.

Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων, σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) είπε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί πληρώνει τον λαϊκισμό και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης. Το ότι στηρίζουμε τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει «κτήμα της» το τρίτο μνημόνιο.

Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) έκανε λόγο για αντιμνημονιακή απάτη που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και σημείωσε ότι η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση ήταν μια φούσκα. Σημείωσε ότι το «όχι» του Ποταμιού είναι «όχι» στην χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον λαό, καλλιέργησε φρούδες ελπίδες, δήλωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), σημειώνοντας ότι ο διαχωρισμός μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι ψεύτικος.

Ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι τελειώνει ο ψεύτικος διαχωρισμός μνημονιακού – αντιμνημονιακού. «Τελειώνει και ο αριστερός λαϊκισμός, σπάει και αυτό το σπυρί» σημειώνει. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανακοίνωση εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων να μην συζητηθούν -ως αντισυνταγματικές- στη σημερινή συνεδρίαση οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης και για «μεθοδεύσεις» της Προέδρου της Βουλής.

Σε τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι είναι πολιτικό θράσος να μιλά η κυβέρνηση για κατεπείγον, «όταν εσείς οι ίδιοι μας κατηγορούσατε για τον ίδιο λόγο». «Απαιτώ μια συγγνώμη» σημείωσε. Ο κ. Τσακαλώτος νομίζει ότι δεν θα τον θυμόμαστε, επειδή έρχεται στη σκιά του κ. Βαρουφάκη, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις.

Μετά από ψηφοφορία στη Βουλή, αποφασίστηκε οι τροπολογίες να εισαχθούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup και εν μέσω έντονων συγκρούσεων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό και με ενδιαφέρον αναμένεται ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν «όχι». Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση των 120 βουλευτών, αριθμός αναγκαίος, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που ενδεχομένως θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το πολιτικό μανιφέστο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση κόντρα στο μνημόνιο ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού. 

Το Μαξίμου έδωσε σκληρή απάντηση στο κείμενο Λαφαζάνη οριστικοποιώντας ουσιαστικά τη ρήξη: «Η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook