Με ένα μήνυμα ενότητας, από το οποίο δεν λείπει η αυτοκριτική αλλά και η διάθεση για κοινή αγωνιστική πορεία, απαντά η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, στο μπαράζ παραιτήσεων στελεχών της - 7 τον αριθμό μέσα σε τρεις ημέρες, αλλά και σαν μία πρώτη δημόσια δήλωση μετά την προκήρυξη των εκλογών. 

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, συνοψίζει το νέο όραμα γύρω από το οποίο θα πρέπει να επιχειρηθεί μια νέα συστράτευση των μελών του κόμματος, σε τρεις λέξεις: "Μένουμε, επιμένουμε, παλεύουμε".

Στην ανακοίνωση, αφού γίνεται σαφές ότι η υπογραφή της συμφωνίας από την κυβέρνηση "ήταν μακριά από τις υποσχέσεις και την ιδεολογία της", ωστόσο επισημαίνεται ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε σκληρά αλλά δεν πρόδωσε, δεν πούλησε την εμπιστοσύνη" και από εδώ και πέρα έχει υποχρέωση να συνεχίσει έναν αγώνα "για μια δικαιότερη, πιο δημοκρατική και πιο ανοιχτή στο μέλλον κοινωνία".

Σε αυτόν τον αγώνα, σημειώνεται ότι μπορούν να ξανασυναντηθούν σύντροφοι που τώρα αποφάσισαν να αποχωρήσουν, μια επιλογή που όπως τονίζεται προκαλεί θλίψη.

Ολόκληρο το κείμενο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων έχει ως εξής:

Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι – παρά τη σημαντική διαφορά της από τις προηγούμενες και παρά τις επιμέρους δυνατότητες ανατροπών - από την συμφωνία προκύπτουν δυσκολίες για τα λαϊκά στρώματα και εμπόδια στο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπογράψει μια συμφωνία πέρα και μακριά από τις υποσχέσεις της αλλά και από την ιδεολογία της. Η υπογραφή αυτή ήταν αποτέλεσμα του ωμού εκβιασμού εκ μέρους του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Ο εκβιασμός κατέστη δυνατός κάτω από έναν συντριπτικό σε βάρος μας συσχετισμό δυνάμεων. Συνέβαλε βέβαια στο αποτέλεσμα και η υποεκτίμηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης και των κινδύνων που εγκυμονούσε.

Έχει γίνει πια απόλυτα κατανοητό ότι η αρνητική αυτή επιλογή έγινε για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στην οποία μας οδηγούσε η άτεγκτη και τιμωρητική στάση των δανειστών. Η Κυβέρνηση πάλεψε μέχρι το τέλος. Το ΟΧΙ του λαού έδωσε την έσχατη στιγμή σημαντική δύναμη για βελτιώσεις, ωστόσο ούτε αυτό στάθηκε ικανό να αποτρέψει την ήττα. Σήμερα αποτελεί κοινή πεποίθηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε σκληρά αλλά δεν πρόδωσε, δεν πούλησε την εμπιστοσύνη.

Κάποιοι σύντροφοί μας έκαναν μια διαφορετική ανάγνωση της συγκυρίας και επέλεξαν τον δρόμο της ανατροπής της Κυβέρνησης. Επέλεξαν τη «σιγουριά» της πεπατημένης, αρνούμενοι στην ουσία στην ιστορική αυτή παράταξη το δικαίωμα να κυβερνά στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων.

Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας θλίβει.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι τώρα οι πορείες είναι αποκλίνουσες, οι δρόμοι μας ενδέχεται να ξανασυναντηθούν στο μέλλον. Δεν σκοπεύουμε να επιδοθούμε σε άσκοπες εμφύλιες διενέξεις, που, άλλωστε, δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία και την πορεία της χώρας. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα παραδώσουμε την Αριστερά, την ιστορία και το ήθος της βορά στα σκυλιά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματος στα Χανιά παραμένει στο μετερίζι του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μετερίζι στο οποίο εξακολουθούν να ακουμπάνε τα λαϊκά στρώματα που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι μαζί τους και ποιος εναντίον τους. Η χειμαζόμενη κοινωνία ξέρει καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι η δύναμη που θα συνεχίσει τον αγώνα για μια δικαιότερη, πιο δημοκρατική και πιο ανοιχτή στο μέλλον κοινωνία με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο. Αναγνωρίζουμε τις συνέπειες της συνθηκολόγησης και προσπαθούμε να τις υπερβούμε. Πατάμε στο έδαφος της πραγματικότητας, όχι για να την αποδεχθούμε, αλλά για να την αλλάξουμε.

Υπενθυμίζουμε ότι η αλματώδης ανάταση του ΣΥΡΙΖΑ συντελέστηκε πάνω σε τρεις άξονες και προϋποθέσεις.

Την ενότητα της Αριστεράς. Αυτήν θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε και να την επιδιώκουμε. Οι αποχωρήσεις δεν βοηθάνε σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα μείνουμε στο κόμμα που μας ένωσε, έδωσε ελπίδες στην κοινωνία, στο κόμμα που μας στεγάζει με ισοτιμία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ήττα προκαλεί ωδίνες. Θέλουμε να είναι η τελευταία.

Την απόφαση να διεκδικηθεί κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες. Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Η παραίτηση δεν μας ταιριάζει. Εκτιμούμε ότι και η κοινωνία δεν μας θέλει αποτραβηγμένους στην γωνία. Δεν επιστρέφει στα παλιά.

Την απεμπλοκή από τα Μνημόνια. Μέσα από εξαιρετικές δυσκολίες θα συνεχίσουμε να το προσπαθούμε. Θα υπερασπιστούμε τα δοκιμαζόμενα κοινωνικά στρώματα, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες μέσα από μέτρα αντίστασης και εξισορρόπησης. Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να υπογράψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν υιοθετεί την συμφωνία, δεν την εσωτερικεύει ως ιδεολογία.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε κάθε αριστερό, κάθε αγωνιστή, κάθε δημοκράτη να συνεχίσει τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσει κάθε δυνατή συνδρομή στην εκλογική προσπάθεια της παράταξής μας, που είναι και η παράταξη που φιλοδοξεί αυτοδύναμα, μαχητικά με οραματισμό και ανιδιοτέλεια, με πίστη πως μια άλλη Ελλάδα είναι εφικτή και ότι αυτήν μπορούν να τη δημιουργήσουν μόνο οι λαϊκές δυνάμεις.

Η συνθηκολόγηση είναι προσωρινή, ο αγώνας όμως μεγάλος, οι ελπίδες βάσιμες


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook