Για περισσότερα από 7 χρόνια περιμένουν 4.500 χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα και άλλοι 900 στη Θεσσαλονίκη, εγγεγραμμένοι στις λίστες για να ενταχθούν στα προγράμματα απεξάρτησης με υποκατάστατα του ΟΚΑΝΑ.

Αιτία, η περιστολή δαπανών που λόγω της οικονομικής συγκυρίας επιβλήθηκε και στις μονάδες απεξάρτησης, καθώς και η αύξηση του αριθμού των ατόμων που προσέρχονται για βοήθεια.

«Μην ξεχνάμε ότι σε περιόδους κρίσης, οι πρώτοι που πλήττονται είναι όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (Ε.Κ.Κ.Ε.Ε.) Θεσσαλονίκης Ελένη Χριστιά με αφορμή την έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας του ΟΚΑΝΑ που διοργανώνεται στην αποθήκη Δ’, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γαζγαλίδη, συντονιστή των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στη βόρεια Ελλάδα, οι υποδομές απεξάρτησης συναντούν προβλήματα σ' αυτή τη δύσκολη, οικονομικά, συγκυρία λόγω περιστολής δαπανών και αύξησης του αριθμού των ατόμων που προσέρχονται στις δομές για βοήθεια.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία άλλων 17 μονάδων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές απεξάρτησης, όπως η δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος» εξήγησε ο κ. Γαζγαλίδης.

Στην έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, παρουσιάζονται και πωλούνται έργα χρηστών, κοσμήματα, φωτογραφίες και χειροποίητα διακοσμητικά.

«Στο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης που λειτουργεί στην οδό Μοναστηρίου 4, προωθούμε τη δημιουργική απασχόληση προκειμένου να βοηθήσουμε στην επανακοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα από την εργασία, σε προστατευμένα όμως παραγωγικά εργαστήρια» αναφέρει η κ. Χριστιά καλώντας τον κόσμο να στηρίξει το έργο του Κέντρου.

«Από σήμερα και μέχρι αύριο το βράδυ θα εκτίθενται και θα πωλούνται δημιουργίες παιδιών του ΟΚΑΝΑ, ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη των παιδιών που έρχονται στο Κέντρο, για την αγορά υλικών για τα εργαστήρια και άλλων αναγκών» πρόσθεσε.

Αύριο (Πέμπτη) το πρωί θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις στο χώρο της έκθεσης που περιλαμβάνουν θεατρικά μονόπρακτα, παράσταση παραδοσιακών και μοντέρνων χορών και το πρόγραμμα θα κλείσει το βράδυ με συναυλία από βραζιλιάνικα κρουστά.

in.gr