Δεκάδες οργανισμοί του δημοσίου, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και τα δικαστήρια κατέβασαν ρολά την Πέμπτη στη Βρετανία λόγω της 24ωρης απεργίας με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του δημόσιου τομέα.

Τέσσερις μήνες μετά την επιβλητική διαδήλωση εναντίον του προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα το φθινόπωρο, τα τέσσερα μεγάλα βρετανικά συνδικάτα προκήρυξαν από κοινού την απεργία ελπίζοντας να κινητοποιήσουν 600.000 εργαζόμενους. Ορισμένοι ελπίζουν μάλιστα το κίνημα αυτό να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο που έχει οργανωθεί στη χώρα από τη μεγάλη απεργία του 2006. Τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο δημοτικοί υπάλληλοι είχαν κατέβει σε 24ωρη απεργία για να προασπιστούν τις συντάξεις τους.

Από το πρωί έγιναν πικετοφορίες μπροστά από δικαστήρια, διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια και γραφεία εύρεσης εργασίας. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια έκλεισαν ή υπολειτουργούσαν.

"Είναι η πρώτη φορά που απεργώ", είπε ο Τομ Μάρτιν, 25 ετών, ο οποίος εργάζεται στην υποδοχή του Βρετανικού Μουσείου. "Βλέπετε, δεν είμαστε πολύ μαχητικοί στη Βρετανία, αλλά αυτή η μεταρρύθμιση πραγματικά θα τιμωρήσει τη νέα γενιά. Δεν είναι δίκαιο", εξήγησε.

Παρά τη στάση εργασίας ενός μέρος του προσωπικού των τελωνείων, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και διεθνή αεροδρόμια λειτούργησαν σχεδόν κανονικά. Το αεροδρόμιο του Χίθροου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των πτήσεων, διευκρινίζοντας όμως ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Eurostar διαβεβαίωσε επίσης ότι τα τρένα που συνδέουν τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της σήραγγας της Μάγχης δεν επηρεάστηκαν από την απεργία.

Διαδηλώσεις και συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε περίπου τριάντα πόλεις. Στο Λονδίνο, χίλια άτομα διαδήλωσαν ζητώντας "δίκαιες συντάξεις για όλους".

Δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, των οποίων ο μισθός έχει παγώσει, διαμαρτύρονται για την πρόταση να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2020 (σήμερα είναι τα 60 έτη για τους περισσότερους) και επίσης να αυξηθούν κατά 3,2% οι εισφορές τους.

"Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίζεις τριάντα παιδιά ή εφήβους όταν είσαι 65 χρονών. Δεν ξέρω πώς μπορεί να τα καταφέρουμε, σωματικά ή ψυχικά", υπογράμμισε ένας 47χρονος εκπαιδευτικός που διαδήλωνε στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση κρίνει πάντως ότι οι κινητοποιήσεις είναι "πρόωρες" αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπογραμμίζει ότι χωρίς μεταρρύθμιση το σύστημα κινδυνεύει "να καταρρεύσει".

protothema.gr