Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού συνοδευόμενο από τον Αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Δήμο Φωτόπουλο και το επιστημονικό στέλεχος του ΚΕΘΕΑ κα. Εριάννα Νταλιάνη, στις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου, στη Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και στη Θεραπευτική Κοινότητα «Αριάδνη» του ΚΕΘΕΑ.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους, κατά την οποία αναδείχτηκαν σημαντικά ζητήματα τόσο για τη βιωσιμότητα των δομών όσο και για τη καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης οι ανάγκες των εξαρτημένων από ναρκωτικά και η ζήτηση υπηρεσιών έχουν αυξηθεί. Έχουν επίσης αυξηθεί οι «νέου τύπου» εξαρτήσεις όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ, το διαδίκτυο και τα τυχερά παιγνίδια. Οι δομές κατά της εξάρτησης αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα όπως ελλείψεις και ακαταλληλότητα κτηριακών υποδομών, υποστελέχωση και επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων. Σοβαρές αγκυλώσεις προκαλούνται επίσης εξαιτίας του συστήματος γραφειοκρατίας.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ακολουθούν διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις, απευθύνονται σε πολλαπλούς πληθυσμούς εξαρτημένων και είναι αντιπροσωπευτικές των δομών που λειτουργούν στην επικράτεια. Γίνεται ήδη σημαντική προσπάθεια δικτύωσης των δομών και αναπτύσσονται πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ωστόσο κοινά παραδεκτή η ανάγκη για προώθηση ενός πιο ολοκληρωμένου μοντέλου συνέργειας  και λειτουργικής διασύνδεσης των υπηρεσιών με επίκεντρο το θεραπευόμενο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια  της φροντίδας και να αξιοποιείται αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook