Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 30% των προσώπων που δηλώνουν ότι έχουν τη συριακή καταγωγή όταν καταγράφονται, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν το καθεστώς του πρόσφυγα στη χώρα αυτή, στην πραγματικότητα δεν είναι από τη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Δεν πρόκειται για μια στατιστική, αλλά για μια εκτίμηση που βασίζεται σε όσα διαπιστώνουν οι κατά τόπους αρχές, ειδικά η αστυνομία και (…) ο FRONTEX», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χωρίς ωστόσο να δίνει καμιά διευκρίνιση για το ποσοστό.

«Ανακαλύπτουμε πλαστά συριακά διαβατήρια. Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες πολλοί (από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες) παριστάνουν ότι έρχονται από τη Συρία, αλλά δεν μιλούν λέξη αραβικά», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.  

Ένας κρατιδιακός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έκανε λόγο για αυτό το ποσοστό στις ομοσπονδιακές αρχές, όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι η Γερμανία δεν έχει στατιστικά στοιχεία για το ζήτημα.

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ροή αιτούντων άσυλο χωρίς προηγούμενο, ειδικά αφότου αποφάσισε να μην επαναπροωθεί τους Σύρους στις χώρες πρώτης υποδοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο. Εξάλλου οι αιτήσεις που υποβάλουν Σύροι εξετάζονται με επείγουσες διαδικασίες, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει ότι εντός του 2015 πρόκειται να υποδεχθεί από 800.000 έως 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο, από περίπου 200.000 το 2014.

Από τον Ιανουάριο ως τα τέλη του Ιουλίου 256.938 άνθρωποι υπέβαλαν αίτημα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία, εκ των οποίων 55.587 ανέφεραν ότι είναι υπήκοοι Συρίας.

Η Συρία είναι η χώρα προέλευσης των περισσότερων αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν υπήκοοι της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook