Την αναστολή της απόφασης με την οποία σταμάτησαν να λειτουργούν προσωρινά τα μεταλλεία στις Σκουριές αποφάσισε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και προχώρησε στην έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του Π. Σκουρλέτη μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί με τις ήδη ανακαλούμενες αποφάσεις».

Ωστόσο, για τους 867 εργαζόμενους στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη να κλείσουν τα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».

Οι εργαζόμενοι –όπως αναφέρεται στην απόφασή του ΣτΕ- υποστηρίζουν ότι «η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα, στην συνέχεια των προσβαλλομένων, 867 εργαζομένους ενώ έχουν προσκομίσει προς επίρρωση των ισχυρισμών τους δηλώσεις της εν λόγω εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και άλλων συνεργαζομένων επιχειρήσεων, με τις οποίες γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα καθώς και δηλώσεις εργοδοτών περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας».

Εξ άλλου, -συνεχίζει η δικαστική απόφαση- «κατά νόμο κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

Την ίδια ώρα το ΣτΕ με δεύτερη απόφασή του, απέρριψε την αίτηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούσε και αυτή με τη σειρά της να ανασταλεί η απόφαση του κ. Σκουρλέτη κρίνοντας ότι η αίτηση δεν έχει πλέον αντικείμενο καθώς έγινε δεκτή με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (299/2015) η αίτηση των εργαζομένων και ανεστάλη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook