Στο «όριο» βρίσκονται, όπως περιέγραψαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, τρείς βασικές κλινικές, η χειρουργική, η ορθοπεδική και η παιδιατρική που κινδυνεύουν άμεσα να «χηρέψουν» από προσωπικό. Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Ο Πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Σαριδάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έντονη υποστελέχωση και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στη λειτουργία των τμημάτων αλλά και τη σωματική κόπωση των ελάχιστων εργαζόμενων που τηρούν πλέον εξαντλητικά ωράρια προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή τμήματα:

Δεν μπορεί να εφημερεύει η χειρουργική με έναν ειδικευμένο ο οποίος μπορεί να είναι και προχωρημένης ηλικίας, διότι το σύστημα είναι γερασμένο. Δεν μπορεί να εφημερεύει ένας ειδικός με έναν ειδικευόμενο στο ΤΕΠ και να καλύπτει τα χειρουργικά περιστατικά.

Ο ίδιος καλύπτει και την κλινική, και το χειρουργείο αν χρειαστεί και θα αφήσει το ΤΕΠ ακάλυπτο, ο ίδιος θα πάει και διακομιδή. Ο χειρουργός που εφημερεύει αναγκάστηκε τις προηγούμενες ημέρες να μπει στο χειρουργείο μόνος του χωρίς βοήθεια, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει αυτό.

Τον επόμενο μήνα, αν δεν υπάρξουν λύσεις, θα υπάρχουν μέρες που δεν θα έχει κανέναν εφημερεύοντα η χειρουργική και η ορθοπεδική. Αυτό πρακτικά σημαίνει μειωμένη λειτουργία που μπορεί να οδηγήσει και σε αναστολή λειτουργίας. Έχουμε προειδοποιήσει πολύ καιρό τώρα και δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία για να δοθούν λύσεις. Διεκδικούμε να παραμείνει στη ζωή το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με όλα του τα τμήματα. Χρειαζόμαστε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα, πρόσθεσε ο κ. Σαριδάκης

Η έντονη υποστελέχωση που συνοδεύεται με επιπλέον απώλειες ειδικευόμενων ιατρών, έχει μετατρέψει το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου σε εφιάλτη, με το μήνα Νοέμβριο να καλύπτεται οριακά και χωρίς εγγυήσεις για τον Δεκέμβριο. «Δώσαμε περιθώρια και προειδοποιήσαμε έγκαιρα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Δ.Σ τ ης Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου που απευθύνεται στην διοίκηση, την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως παρόλο που υπήρξαν δεσμεύσεις, καμία ουσιαστική λύση για ενίσχυση με προσωπικό δεν έχει δοθεί.

“Συνθήκες διάλυσης με ευθύνη Υπουργείου, ΔΥΠΕ και Διοίκησης”

Τις τριτοκοσμικές συνθήκες εφημεριών των ιατρών περιέγραψε σε δηλώσεις της η κ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, γιατρός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Γιατρών, επισημαίνοντας: «Οι προσπάθειες που γίνονται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου πάνε με πολύ αργό ρυθμό, είναι εσωτερικής κατανάλωσης, μοιράζουμε τα πέντε κουκιά που διαθέτουμε από τη στιγμή που θέλουμε δέκα.
Ενίσχυση από τα κέντρα υγείας δεν ήρθε παρόλο που ο υποδιοικητής της ΥΠΕ ο κ. Δημητρακόπουλος το υποσχέθηκε ανεπίσημα ότι θα κάνει μια προσπάθεια. Είναι τεράστιο ψέμα ότι οι γιατροί δεν κάθονται 32 ώρες στο Νοσοκομείο. Είναι ντροπή να το ξεστομίζει και μάλιστα ο κ. Ξυπολυτάς που είναι συνάδελφος. Όποτε εφημερεύουμε και χρειαστεί την επόμενη ημέρα να κάτσουμε ώς το μεσημέρι το κάνουμε. Προσωπικά, όταν εφημερεύω την Κυριακή, είμαι όλη τη νύχτα στο πόδι και κάθομαι πάντα ως το μεσημέρι της Δευτέρας. Ούτε μια φορά, ούτε δύο, ούτε κατ’ εξαίρεση αλλά κατά κανόνα. Στα επείγοντα οι γιατροί πολλές φορές δεν μπορούν να φάνε, να ξεκουραστούν ούτε μια στιγμή και την επόμενη μέρα θα χρειαστεί να καθίσουν έως το μεσημέρι. Στις κλινικές όπως είναι η παιδιατρική, η χειρουργική, η παθολογική κατά κανόνα κάθονται και την επόμενη ημέρα.

Είναι παράλογο να ζητάει κάποιος να κάνουμε παραπάνω εφημερίες από αυτές που έχουν θεσμοθετηθεί από τη στιγμή που ήδη είναι πολύ τραβηγμένο το ωράριο με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ήδη οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολλές. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι εξωτερικοί γιατροί, δεν υπάρχουν συνάδελφοι από τις πιο πολλές ειδικότητες του ΕΟΠΠΥ να βοηθάνε την πρωτοβάθμια, κάνουμε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια φροντίδα και εξειδικευμένα πράγματα. Κανένας συνάδελφος δεν νομίζω να είναι πλέον διατεθειμένος να βάλει πάνω από 7 εφημερίες όπως ορίζει ο νόμος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θέλω να θυμίσω στον Ανδρέα Ξανθό τι έλεγε πέρυσι τέτοια μέρα. Γυρίζω το ερώτημα και ρωτάω, Ανδρέα θέλεις να κάνουμε σήμερα αυτά που έλεγες ακριβώς πέρυσι τέτοια μέρα να κάνουμε»;

“Δώσαμε περιθώριο να καλυφθούν τα κενά”

Από την πλευρά της η ειδικευόμενη της παιδιατρικής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου κ. Μαρία Κουρούση, επεσήμανε πως οι ειδικευόμενοι και οι γιατροί πριν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις έδωσαν τα περιθώρια για ενέργειες από πλευράς Υπουργείου και ΔΥΠΕ, καθώς το πρόβλημα είχε επισημανθεί από τον Αύγουστο.

Έγινε τη Δευτέρα η συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και αποφασίσαμε οι ειδικευόμενοι να σταματήσουμε την επίσχεση προσωρινά. Τα κενά και τα προβλήματα στο πρόγραμμα υπάρχουν. Έγινε ένα μπαράζ τοποθετήσεων και από τον Υπεάρχη και από το Υπουργείο ότι δεν δόθηκε χρόνος, ώστε να καλυφθούν τα κενά και τα προβλήματα από την κινητοποίησή μας. Ήδη από τέλη Αυγούστου, υπάρχει ενημέρωση ότι έχουμε μείνει πολύ λίγοι, ότι κάθε μήνα είναι όλο και λιγότεροι για την κάλυψη του προγράμματος, τον Νοέμβριο είμαστε τρεις λιγότεροι από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν άλλοι τρεις συνάδελφοι, οι δύο από το χειρουργικό που σημαίνει ότι η χειρουργική κλινική μένει με έναν ειδικευόμενο. Ήταν ένα γνωστό πρόβλημα, το πρόγραμμα καλυπτόταν με παραπάνω εφημερίες από εμάς κάθε μήνα.

Η κινητοποίησή μας ήταν γνωστή ενάμιση μήνα πριν γίνει. Παρόλα αυτά είπαμε τη Δευτέρα, να δοθεί λίγος χρόνος παραπάνω. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, τα κενά παραμένουν. Υπάρχουν υποσχέσεις να καλυφθούν από κάποιους αγροτικούς γιατρούς και αυτό πρέπει να σημειωθεί γιατί τελικά είναι εσωτερική κατανάλωση αυτό που συμβαίνει και μιλάμε για επισφαλείς εφημερίες. Τα κενά δεν θα καλυφθούν ούτε από ειδικευμένους, ούτε από ειδικευόμενους αν καλυφθούν αυτό το μήνα. Ακόμη και η παθολογική κλινική που έχει το μικρότερο πρόβλημα προς το παρόν καλύπτει 28 ημέρες του μήνα, απλώς οι πρώτες δύο μέρες ήταν οι μέρες της επίσχεσης που δεν καλύφθηκε ούτως ή άλλως.

Είναι απόφασή μας ότι δεν θα κάνουμε παραπάνω εφημερίες γιατί γίνεται εμφανές και από τις τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας, πέρα από τη διοίκηση τις τελευταίες εβδομάδες, ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν έχουν κανένα σκοπό να το λύσουν με έναν μόνιμο και υπεύθυνο τρόπο. Ακόμα κι αν καλυφθούν τελικά με αλχημείες τα κενά του Νοεμβρίου θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα

Το Δ.Σ της ένωσης γιατρών ΕΣΥ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει εκ νέου για την πορεία των κινητοποιήσεων αλλά και των ενεργειών της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook