Με μεγάλες τιμές, κατάνυξη και κάθε επισημότητα έφτασε νωρίς το απόγευμα στα Χανιά και στον Ιερό Ναό Παχιανών η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αγιοταφίτισσας.

Την ιερή εικόνα που έρχεται για πρώτη φορά στην Κρήτη από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων, υποδέχθηκε σύσσωμος ο κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και μεγάλος πλήθος πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τους  χώρους έξω και μέσα από τον Ναό του Αγίου Νεκταρίου για να προσκυνήσουν.

Η εικόνα θα παραμείνει  για μια εβδομάδα στον Άγιο νεκτάριο, ο οποίος πανηγυρίζει την Δευτέρα ενώ το πρόγραμμα της εβδομάδας έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 9-11-2015
7:30π.μ. Όρθρος–Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Συλλείτουργον υπό των: Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ και Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ
10:30π.μ Λειτάνευση του Ιερού Λειψάνου Αγίου Νεκταρίου και της εικόνος της Παναγίας της Αγιοταφίτισσας δια των οδώνΠεριβολίων, Εφέδρων Πολεμιστών, Ξέπαπα, Αναγνώστου Μάντακα – Καλογερή και Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου.
Πανηγυρική Τράπεζα
4:30μ.μ. Εσπερινός-Τέλεση ακολουθίας Ιεράς Παρακλήσεως προς την Παναγία μας και Μνημόσυνο για τις ψυχές των Δωρητών των Ιδρυμάτων και του Ιερού Ναού.
8:00μ.μ. Απόδειπνον, Χαιρετισμοί στην Παναγία μας

ΤΡΙΤΗ 10-11-2015 έως και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-11-2015
7:00π.μ. Όρθρος-Θεία Λειτουργία
4:30μ.μ. Εσπερινός-Τελέση Παρακλήσεως προς την Παναγία μας
8:00μ.μ. Απόδειπνον, Χαιρετισμοί στην Παναγία μας

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-11-2015
7:00π.μ. Όρθρος-Θεία Λειτουργία
4:30μ.μ. Εσπερινός-Παράκληση προς την Παναγία μας

ΚΥΡΙΑΚΗ 15-11-2015
7:00π.μ. Όρθρος-Θεία Λειτουργία
4:00μ.μ. Εσπερινός-Παράκληση προς την Παναγία μας
Αποχαιρετισμός της Ιεράς και Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας μας.

* Ο Ναός θα παραμένει ανοικτός καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας έως και αργά την νύχτα για την Προσκύνηση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας μας της Αγιοταφίτισσας καθώς και των Αγίων Λειψάνων του εορτάζοντος Αγίου Νεκταρίου.

Σύντομο ιστορικό της εικόνας

Η εικόνα φυλάσσεται στη Ιερά Μονή των Αγίων  Κωνσταντίνου και Ελένης, το Κεντρικό Μοναστήρι του Παναγίου Τάφου, όπου διαμένει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και τα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας.  
Στο παρελθόν, προ της τοποθετήσεως της στο Ναό, βρισκόταν σε μία αίθουσα του Πατριαρχείου επονομαζόμενη Γράφουσα, όπου οι προσκυνητές      έγραφαν τα ονόματα υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως.
Λέγεται ότι τα μικρά παιδιά της Σχόλης της Σιών έβλεπαν το χέρι της Παναγιάς να ζωντανεύει, να παίρνει τα ονόματα και να τα δίνει στον Υιόν Της. 
Επίσης σε αυτή την αίθουσα και ενώπιον της Παναγίας γινόταν η εγκατάσταση του Τοποτηρητού του Θρόνου σε περίπτωση χηρείας.

(Φωτο: Νίκος Μουδάκης)

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook