Αποκαλυπτικοί σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές που κλείστηκε τα ξημερώματα εμφανίστηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον θα υπάρχει πλήρης προστασία για το 25% των δανειοληπτών κόκκινων δανείων, εφόσον το δάνειο εχει αναπροσαρμοστεί βάσει της τρέχουσας αξίας του, ενώ σε σχέση με τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί ο φόρος στο τζόγο, ενώ το δεύτερο ισοδύναμο θα είναι το κρασί. 

Για τη συμφωνία που αφορά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι αναπροσαρμόζεται το δάνειο σύμφωνα με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και ο δανειολήπτης θα καλύπτει την τρέχουσα εμπορική αξία, άρα και η δόση αναπροσαρμόζεται. 
 
«Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών θα μπορούν να καλύψουν το δάνειο με τη νέα αξία, οπότε παραμένουν προστατευμένοι» τόνισε και συμπλήρωσε ότι  αν κάποιος δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει, τότε θα παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας και θα αποφασίζει η τράπεζα πώς θα πορευθεί με το δάνειο.
 
«Τότε όμως αίρεται η προστασία και η τράπεζα μπορεί να πάρει πιο ακραία μέτρα» δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης. 
 
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι η δόση του δανείου θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με το ενοίκιο που θα πλήρωνε κάποιος, σύμφωνα με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες, αν η κατοικία του είναι π.χ. στο Περιστέρι. Όπως είπε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την παρασκευή, ενώ για τη διαπραγμάτευση σημείωσε:

Η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό, να διαπραγματευτούμε, να κερδίσουμε πράγματα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, συνεχίζεται.

Σήμερα το πρωί έγινε το EWG που επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί έκαναν πολύ θετικές δηλώσεις και όλα αυτά θα βοηθήσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Είναι επιτυχία το ό,τι διατηρούμε απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας στο 60% των δανειοληπτών. Έχει στοιχεία συμβιβασμού, αλλά έχει απόλυτη προστασία για το 25% των δανειοληπτών και μέχρι 60% υψηλή προστασία.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, η προστασία είναι υψηλή για δανειολήπτες μέχρι το 60% και θα υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας:

  • Η τρέχουσα εμπορική αξία θα προσδιορίσει την δόση του δανείου
  • Θα ισχυροποιηθεί ο κώδικας δεοντολογίας, για να μπορούν οι τράπεζες να ξεχωρίσουν τους καλούς δανειολήπτες από αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις.
  • Η οικονομικη ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Όπως διεκρινίστηκε, απο όλα τα κόκκινα δάνεια τα πιο πολυτιμα είναι τα στεγαστικά και στις πιο πολλές περιπτώσεις η τράπεζα δεν έχει κανένα συμφέρον να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. 
  • Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η στεγαστική πολιτική του κράτους θα επεκταθεί ειδικά στην πληρωμή των πιο φτωχών δανείων. 

Σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη τόνισε: 

Ήταν καλός ο νόμος Κατσέλη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. 

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι όλες οι αλλαγές που θα γίνουν, πραγματοποιούνται στον νόμο που υπάρχει, ήδη, ενώ όσον αφορά τους δανειολήπτες που έχουν καταθέσεις ή καταναλωτικό δάνειο, δήλωσε ότι έχουν προστασία, αλλά θα πρέπει να αιτιολογήσουν γιατί δεν χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για την αποπληρωμή των δανείων.

Όσον αφορά το δεύτερο ισοδύναμο, πέραν του τέλους στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι συζητείται η επιβολή φόρου στα κραριά, που θα επιβαρύνει την τιμή του κατά 30 λεπτά του ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook