Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, φέρνει στη Βουλή το θέμα του “άδικου, αντιαναπτυξιακού και ανεφάρμοστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) κρασιού, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την αναστολή του μέτρου για τουλάχιστον ένα έτος, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τη ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά προβλήματα έφερε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί. 
Από την μια, τα τελωνεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις  με αποτέλεσμα να πλήττονται οι εξαγωγές και να επιβάλλεται ακόμη και ειδικός φόρος και στις ποσότητες κρασιού που εξάγονται και από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει σειρά από εγκυκλίους, απαλλάσσοντας προσωρινά τους οινοποιούς από την υποχρέωση να προκαταβάλλουν τον φόρο έως και το τέλος Απριλίου, οπότε και θα πρέπει όλα τα οινοποιεία (με παραγωγή πάνω από 100.000 τόνους) να διαθέτουν φορολογική αποθήκη.   
Σε σύνολο 650 οινοποιών, αυτή τη στιγμή διαθέτουν φορολογικές αποθήκες περίπου 50-60 οινοποιεία, ενώ τα τελωνεία απαντώντας στα αιτήματα για δημιουργία φορολογικής αποθήκης διαμήνυσαν στους οινοποιούς ότι θα πρέπει να περιμένουν αρκετά έως πολύ. 
Γεγονός είναι πάντως πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποφάσισε την επιβολή ενός αντιαναπτυξιακού, άδικου, αναποτελεσματικού και τελικά ανεφάρμοστου φόρου, που οδηγεί σε συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας, αφού κωλυσιεργεί τις παραγγελίες, πλήττει τις εξαγωγές και καταβαραθρώνει τους οινοποιούς και
Επειδή όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, ο φόρος τελικά επιβάλλεται και στις εξαγωγές

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση σας για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ή τουλάχιστον να προβείτε στην αναστολή για (1) ένα χρόνο του εν λόγω μέτρου;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook