Τελικά το αουτσάιντερ, ο μεταρυθμιστής και μη χαρισματικός, νίκησε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί τεκτονική ιδεολογική  μετατόπιση της Νέας Δημοκατίας, περνάει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό και εξωτερικό και δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις.

Το βασικότερο μήνυμα για μένα είναι ότι κάτι αρχίζει να επιτέλους αλλάζει. Είναι πολύ ενθαρυντικό να βλέπουμε ότι το εκλογικό σώμα, τουλάχιστον ενός κόμματος γυρίζει την πλάτη στο λαικισμό, που μας έφερε εδώ που είμαστε. Για πρώτη φορά στηρίζει κι εμπιστεύεται ένα άνθρωπο που έχει εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ των μεταρυθμίσεων και της αλλαγής σελιδας και το έχει αποδείξει έμπρακτα στην υπουργική του θητεία.

Ένα άνθρωπο που δεν υποσχέθηκε ποτέ τη γιγάντωση του κράτους και ενός αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, αλλά πιστεύει στην αξιοκρατία και ουσιαστική πρόοδο.

Παρά το «βαρύ» όνομα, κινήθηκε εκτός μηχανισμών σε αυτή την αναμέτρηση και ίσως αυτό ήταν που εκτιμήθηκε από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Τον κόσμο που γύρισε την πλάτη στις περασμένες εκλογές, όταν παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Νέα Δημοκρατία κατάλαβε τα λάθη της και άλλαξε σελίδα, ουσιαστικά δεν άλλαξε κανένα όνομα από τα ψηφοδέλτια που συνέχιζαν να στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα παλιοκομματικά στελέχη, τέκνα των μηχανισμών.

Το γεγονός ότι στις 50 υπογραφές που μάζεψε ο Κυριάκος δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε ένας εν ενεργεία βουλευτής λεεί πολλά για τη σχέση του με το παλιαοκομματικό κατεστημενο.

Ιδεολογικά η Νέα Δημοκρατία επιτέλους αφήνει τα «ορεινά» της λαικής Δεξιάς που την έιχε εγκλωβίσει ο Αντώνης Σαμαράς και διεμβολίζει το κέντρο. Επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι το κυνήγι ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ και ούτε η έκφραση της μέσω Μπαλτάκων και Φαήλων.

Ιστορικά εκλογές κερδίζει όποιος κερδίζει το κέντρο και αυτό έκανε ο Καραμανλήςο Β`, ο Σημίτης, ο ΓΑΠ και πρόσφατα ο Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμιγώς κεντρώος μπορεί να ξαναφέρει ςτη Νέα Δημοκρατία όλο αυτό τον κόσμο που ο Σάμαρας έδιωξε με τη λαικίστικη δεξια ρητορική του.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία, η οποία όμως εύκολα μπορεί να χαθεί αν δεν αξιοποιηθεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα. Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικά «άστεγο» κέντρο που αναζητεί πολιτική έμπνευση και ελπίδα (πραγματική, όχι όπως αυτή που ακόμα έρχεται...). Το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ, το άνευ ουσιαστικής ταυτότητας Ποτάμι και οι εξαπατημένοι κεντρώοι του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τον Τσίπρα λόω ΕΝΦΙΑ αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή, ικανή να γυρίσει το παιχνίδι.

Προκύπτουν λοιπόν βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν εκ των πραγμάτων την επόμενη μέρα :

-          Πώς θα καταφέρει ο Κυριάκος να κάνει μαχητική αντιπολίτευση έναντι της Κυβέρνησης, ώστε να ισχυροποιήσει την εκλογική του βάση, χωρίς να λαικίσει,στηρίζοντας της υγιείς μεταρρυθμίσεις που είναι μπροστά μας, αποφέυγοντας να θεωρηθεί δεκανίκι της κυβέρνησης που «σκίζει» το μνημόνιο ?

-          Πως θα καταφέρει να συγκρουστεί με την παλαιοκομματική βάση, το κλειστό λόμπυ που τον πολέμησε, ανανεώνοντας το κόμμας, δίνοντας ευκαιρίες σε νεά άφθαρτα πρόσωπα, διατηρώντας όμως το κόμμα ενωμένο και αποφεύγοντας νέους κύκλους εσωστρέφειας που δεν χρειάζεται ?

-          Είναι ώριμο το εκλογικό σώμα να στηρίξει ένα νέο πολιτικό με αντι-λαικίστικες νοοτροπίες ή θα τον αδειάσει στην πορεία, όταν δεν του κάνει τα «χατήρια», οπώς έκανε με τον πατέρα του, ο οποίος τελικά τώρα διακαιώνεται πανηγυρικά (μαζί με τον Στεφ. Μάνο, Σημίτη, Γιαννίτση, Αλεκ. Παπαδόπουλο και άλλους πραγματιστές).


Δύσκολες εξισώσεις που ο Κυριάκος θα πρέπει να λύσει κι ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρει να το κάνει και άσκηση ωριμότητας από το εκλογικό σώμα που ας ελπίσουμε ότι θα μας επλήξει ευχάριστα.

Θετικές αλλάγες και φρέσκα μυαλά, είτε στην αντιπολίτευση ή στην Κυβέρνηση μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη χώρα. Η κοινωνία και η οικονομία χρειάζονται και ζητούν επίμονα ρεαλιστικές λύσεις, μακρόπνοη στρατηγική, στήριξη του υγιούς κομματιού του ιδιωτικού τομέα, εξορθολογισμό του παραγωγικού μοντέλου, παραγωγικό δημόσιο, προστασία των κοινωνικά αδυνάτων και επιτέλους ισονομία των πολιτών. Μόνο η αλλαγή νοοτροπίας εντός και εκτός βουλής μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυτό το δρόμο.