Εκδήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/1 στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών στις 20.00μμ, με ομιλητές μέλη των:

Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, Αθήνα
Κατάληψη Στέγης Μεταναστών/τριών Ορφανοτροφείο, Θεσσαλονίκη
Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες/Μετανάστες, Δερβενίων 56, Αθήνα
Αυτοοργανωμένη Δομή Πλατάνου, Σκάλα Συκαμινιάς Λέσβου

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, της Πρωτοβουλίας έμπρακτης αλληλεγγύης Ρεθύμνου στους Πρόσφυγες και του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών Χανίων. 

Επίσης υπενθυμίζεται, ότι συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης  (-ξηρά τροφή -κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, χυμοί, γάλα, βρεφικές τροφές -είδη ατομικής υγιεινής -σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, πάνες -κουβέρτες, σκηνές, αδιάβροχα,  και οι προσφορές συγκεντρώνονται καθημερινά (εκτός από την Κυριακή και  το απόγευμα του Σάββατο) στο χώρο του κοινωνικού στεκιού/στεκιού μεταναστών καθημερινά από τις 9.30-14.30 και από τις 19.00 έως τις 22.00 

Ανακοίνωση - κάλεσμα

Τα ναυάγια προσφύγων συνεχίζονται. Ο απολογισμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών εκφράζεται με νούμερα που συμπληρώνουν τις ειδήσεις σε καθημερινή βάση. Ενδεικτικά,  87 νεκροί στο Αιγαίο την Τετάρτη 20/1, μέχρι την Παρασκευή 22/1 ξεπέρασαν τους 131. Χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια οι αγνοούμενοι. 

Ο φράχτης του Έβρου, παρά τη γενική κατακραυγή, δεν προμηνύεται να ανοίξει. Τις ίδιες μέρες τα σύνορα στην Ειδομένη ανοιγοκλείνουν ενώ οι βομβαρδισμοί αυξάνονται και ο πόλεμος συνεχίζεται. Νέοι φράχτες υψώνονται στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε, δημοσιεύματα αναφέρονται σε κόκκινες βαμμένες πόρτες προσφυγικών σπιτιών στην Αγγλία (θυμίζοντας κίτρινα αστέρια και ροζ τρίγωνα) και άλλες δύο χώρες -Δανία και Γερμανία- φαίνεται να υιοθετούν την πρόταση της Ελβετίας για «παράδοση» των περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων ως «αντάλλαγμα» τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. 

Το μαύρο παρελθόν της Ευρώπης επιστρέφει ενδεδυμένο -όπως πάντα άλλωστε- το μανδύα της ασφάλειας. Η ισλαμοφοβία κι η ακροδεξιά ανεβαίνουν και η Κομισιόν προτείνει μια νέα υπερδύναμη, την Ευρω-Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που με δική της και μόνο εντολή θα επεμβαίνει «όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο», χωρίς την συγκατάθεση του εκάστοτε κράτους - μέλους.

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα, η κυβέρνηση ζητά «πιστοποιήσεις» από τα μέλη των οργανώσεων, των δομών και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά στη διάσωση και στήριξη προσφύγων: το ελληνικό κράτος φακελώνει Αλληλέγγυους/ες με την πρόφαση του οικονομικού ή υγειονομικού ελέγχου. 

Και οι πρώτες συλλήψεις δεν άργησαν…    

Μέλη οργανώσεων που δρουν σε Χίο και Λέσβο συνελήφθησαν πριν από μερικές μέρες. Η κοροϊδία -και η ειρωνεία- με την οποία το Ελληνικό Κράτος, οι αστυνομικές αρχές και οι δυνάμεις της Frontex αντιμετωπίζουν την Αλληλεγγύη, είναι πρωτοφανής: επί ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου πέρασαν από τη χώρα μας πάνω από 820.000 άνθρωποι (στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες μέχρι αρχές Δεκέμβρη του 2015), οι συλλογικότητες, οι οργανώσεις, τα σωματεία εργαζομένων, τα στέκια υποκατέστησαν μέσα στην κραυγαλέα απουσία του το κράτος στη διάσωση, την σίτιση, την περίθαλψη, ακόμα και την στέγαση των προσφύγων, για να βρεθούν τώρα μέλη τους να κατηγορούνται για διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.

Είναι αδιανόητο να βαφτίζεται η διάσωση trafficking! Αν αυτή είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων της ρημαγμένης χώρας μας στους πρόσφυγες, αν η καταστολή της Αλληλεγγύης που τόσο παράφορα αγάπησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι η υιοθετούσα στάση και αυτής, ας μας πουν σε τί τελικά διαφέρει αυτή η κατά τ’άλλα «Αριστερή» διαχείριση της εξουσίας (κέντρα κράτησης που ποτέ δεν έκλεισαν παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, hot spots που εντελώς αυθαίρετα και κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε καλοδεχούμενους πρόσφυγες και ανεπιθύμητους μετανάστες, συλλήψεις και δικαστήρια, απελάσεις όσων δεν προέρχονται από τις «ασφαλείς χώρες» με βάση πάντα τις υποδείξεις της Ευρώπης).

Με αυτούς τους προβληματισμούς κατά νου, και στα πλαίσια της καμπάνιας για την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, σας καλούμε το Σάββατο 31/1 στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών στις 20.00μμ, με ομιλητές μέλη των:
Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, Αθήνα
Κατάληψη Στέγης Μεταναστών/τριών Ορφανοτροφείο, Θεσσαλονίκη
Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες/Μετανάστες, Δερβενίων 56, Αθήνα
Αυτοοργανωμένη Δομή Πλατάνου, Σκάλα Συκαμινιάς Λέσβου

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, της Πρωτοβουλίας έμπρακτης αλληλεγγύης Ρεθύμνου στους Πρόσφυγες και του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών Χανίων. 

Υ.Γ Ενημερώνουμε πως η τελευταία αποστολή της καμπάνιας πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Γενάρη, στη Λέσβο αυτή τη φορά.

Φυσικά, η συλλογή ειδών:

-ξηρά τροφή (κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, χυμοί, γάλα, βρεφικές τροφές)
-είδη ατομικής υγιεινής (σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, πάνες)
-κουβέρτες, σκηνές, αδιάβροχα

συνεχίζεται και οι προσφορές συγκεντρώνονται καθημερινά (εκτός από την Κυριακή και  το απόγευμα του Σάββατο) στο χώρο του κοινωνικού στεκιού/στεκιού μεταναστών καθημερινά από τις 9.30-14.30 και από τις 19.00 έως τις 22.00