Το ενδεχόμενο διάλυσης των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody\’s και Fitch αναμένεται να θέσει προς συζήτηση στην Ομάδα των 20 (G20) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ με δηλώσεις της που δημοσιεύει σήμερα Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Ντι Βέλτ (Die Welt) προειδοποίησε τους τρεις μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως με διάλυση.

«Βλέπω δύο δυνατότητες: Είτε τα κράτη της G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις οίκους ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί οίκοι», δήλωσε η Ρέντινγκ, προσθέτοντας πως σε ενδεχόμενο διάλυσης των οίκων οι αμερικανικές Αρχές θα πρέπει να μετατρέψουν τις Standard and Poor’s, Moody\’s και Fitch σε έξι ανεξάρτητες εταιρείες.
«Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών κράτη και των πολιτών τους», είπε η κα Ρέντινγκ.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη απόφαση της Moody\’s να υποβαθμίσει κατά τρόπο δριμύ το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δύναμη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται για επιδείνωση της κρίσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια στιγμή η παρέμβαση της Standard and Poor’s στην υπόθεση τους αμερικανικού χρέους, δημιουργεί σύμφωνα με αναλυτές το κατάλληλο κλίμα για την αναμόρφωση της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook