Στην ανάγκη επανεξέτασης της διαδικασίας μετεγγραφής των φοιτητών, καθώς και στα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την καθυστέρηση της διαδικασίας, αναφέρονται ο Βουλευτής Άρτας κ. Γεώργιος Στύλιος, ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 19 ακόμη βουλευτές με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη.

Όπως αναφέρεται στην παρέμβασή τους «Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, … ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή της να λάβουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές συγκέντρωσαν πέντε ή περισσότερα μόρια. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της, το Υπουργείο επισπεύδει την έκδοση ΥΑ, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων. … Με ευθύνη του Υπουργείου, η διαδικασία των μετεγγραφών παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ανακοινώθηκαν ενώ έχει ήδη παρέλθει το πρώτο εξάμηνο. Στην περίπτωση των φοιτητών οι οποίοι έχουν ήδη μετεγγραφεί στη δεύτερη πόλη σε σειρά προτίμησής τους, είναι άγνωστο αν οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, σπουδάζει τέκνα σε διαφορετικές πόλεις. Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αυξημένα τα ποσοστά ανεργίας, αναγκάζονται να συντηρούν τρία ή περισσότερα σπίτια. Στην περίπτωση μάλιστα δύο τέκνων που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, που είναι και η συνηθέστερη, προβλέπεται ένα μόνο μόριο. … Προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που έχουν λάβει μετεγγραφή. Το χειμερινό εξάμηνο έχει χαθεί και δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα. Το Υπουργείο, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα Ιδρύματα και ιδιαίτερα στα Περιφερειακά να αυξήσουν τα ποσοστά των μετεγγραφών ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Επιπλέον, οι μετεγγραφές μεταξύ Περιφερειακών Τμημάτων θα μπορούσαν να έχουν αυξημένα ποσοστά».

Τέλος, οι κκ. Γ. Στύλιος, Λ. Αυγενάκης και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό πότε θα ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εάν υπάρχει μέριμνα για τις οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια και εάν θα επανεξετασθούν οι συντελεστές βαρύτητας και άλλων κριτηρίων, όπως τριτεκνία, πολυτεκνία, ορφανά τέκνα και λοιπά κοινωνικά κριτήρια.