Με τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν συναντήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου και η προπαρασκευή της συνεδρίασης του Eurogroup, που πραγματοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας με κύριο θέμα τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το Eurogroup θα συζητήσει τις προτάσεις για επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και την ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters, «το Eurogroup δεν θα καταλήξει σήμερα σε συμπεράσματα, το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, όπως έχει προς το παρόν, επιμένει ότι θα ζητηθεί από τις ομάδες εργασίας να εξετάσουν δύο λύσεις: την επαναγορά ομολόγων και τη μετακύλιση, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση έως τα τέλη Ιουλίου».

«Υπάρχει μία ισχυρή πιθανότητα σύγκλησης του Eurogroup στα τέλη Ιουλίου», προκειμένου να επικυρωθούν οι λύσεις, προσέθεσε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του χρέους (rollover) και πλέον αυτό που συζητούν είναι η πρόταση που ξανα-κατέθεσε η γερμανική πλευρά για την ανταλλαγή ομολόγων με νέα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (κατά πάσα πιθανότητα 7 ετών).

Επίσης, συμπληρωματικά στο γερμανικό σχέδιο λειτουργεί η πρόταση των τραπεζιτών για επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν επίσης για την τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η Επιτροπή και κράτη-μέλη στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε, την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που στην πραγματικότητα θα αποτυπώνει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και άρα θα έχει όχι μόνο φορολογική και δημοσιονομική, αλλά και αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση.

Επίσης, οι κ. κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν για το πώς άλλες γενικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διευκολύνουν στην ομαλή και γρήγορη εξέλιξη του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Άνχελ Γκουρία: Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει τώρα ένα σχέδιο για τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ελλάδας με τη συμμετοχή των ιδιωτών και να δώσει στην Ελλάδα χρόνο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

«Ο χρόνος έχει κρίσιμη σημασία για να αποφευχθεί ότι ένα πρόβλημα ρευστότητας θα γίνει πρόβλημα φερεγγυότητας. Οι πιστωτές πρέπει να συμβάλουν με την επέκταση των λήξεων (σ.σ.: των ομολόγων τους) -τουλάχιστον στην αρχή- ώστε να εφαρμοσθούν οι πολιτικές», δήλωσε.

«Μετά από λίγα χρόνια, αν έχουμε επιμηκύνει τις λήξεις και έχουμε δώσει αυτό το περιθώριο, αυτό το οξυγόνο, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να καθορίσουμε, αν είναι αναγκαία κάποια μείωση στο ονομαστικό ποσό του χρέους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Γκουρία είπε ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η σύγκριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης με την κρίση της Λατινικής Αμερικής πριν από τρεις δεκαετίες.

«Έχω άμεση εμπειρία: Διαπραγματεύθηκα την κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής και το σχέδιο Μπρέιντι και όλα όσα συζητούνται σήμερα ως πιθανές λύσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η σύγκριση μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής «δεν πρέπει να πηγαίνει πολύ μακριά. Τα μέσα ίσως δεν είναι τόσο κατάλληλα για εκεί που είμαστε σήμερα. Ο κόσμος ξεχνά ότι η κρίση στη Λατινική Αμερική προηγήθηκε οκτώ χρόνια του σχεδίου Μπρέιντι».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook