Τελευταία ενημέρωση: 22:31

Την απόφαση να αποκλείσουν επ’ αόριστον εθνικές οδούς, τελωνεία και λιμάνια αλλά και να πραγματοποιήσουν μαζική κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, πήραν οι αγρότες, στη συνέλευσή τους στη Νίκαια, ενώ ήδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης που συντάσσονται με την απόφαση, οργανώνονται για μαζική “απόβαση” στην πρωτεύουσα.

Οι εκπρόσωποι του 95% των μπλόκων που υπάρχουν στη χώρα αποφάσισαν πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα όπου δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Επίσης, εγκρίθηκε η πρόταση να μην συμμετάσχουν οι αγρότες στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, την Τρίτη.

Απόβαση αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης στην Αθήνα

Τα συντονιστικά των αγροτοκτηνοτρόφων στην Κρήτη, περίμεναν την απόφαση των συναδέλφων τους στην Νίκαια, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ μετά την εξέλιξη αυτή, εντατικοποιούν τον αγώνα τους, προχωρώντας σε νέες μορφές κινητοποιήσεων.

Αγροτοκτηνοτρόφοι από τα μπλόκα στον Καρτερό του Ηρακλείου, στο Λασίθι, στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου και στα Μεγάλα Χωράφια και Κλαδισό των Χανίων, που παραμένουν στους δρόμους, ενημερώθηκαν για την απόφαση που έλαβε το συντονιστικό της Νίκαιας και ήδη σχεδιάζεται “απόβαση” κρητικών στην Αθηνα την Παρασκευή, στηρίζοντας την κινητοποίηση που εξήγγειλε το πανελλαδικό συντονιστικό.

Στο Ηράκλειο, το βράδυ της Κυριακής, αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν έξω από την εφορία αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κατάληψη, εμποδίζοντας την λειτουργία της τη Δευτέρα το πρωί.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ν.Χανίων και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι, συντασσόμενοι με την απόφαση της Νίκαιας, καλούν για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, αγροτοκτηνοτρόφοι θα αναχωρήσουν από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. (Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους καθώς  και στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6942266104, 6945499815, 6945586577).

Η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων Ηρακλείου,  που συμμετείχε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας με ανακοίνωσή της “καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού Ηρακλείου σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο με τα συγκεκριμένα αιτήματα, συγκροτημένα και περιφρουρημένα, όπως θα ορίσει η επιτροπή του πανελλαδικού συλλαλητηρίου”. Προσυγκέντρωση την Πέμπτη στις 6 μμ, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν το μπλόκο στο σημείο μέχρι την Παρασκευή. (Τηλέφωνα συμμετοχής:  697 780 6412 – Καρκαβάτσος Μανώλης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων 698 344 7705 – Γερασιμάκης Δημήτρης, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων). Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πρωτοβολίας για την ανασυγκρότηση του ΑΣ Ηρακλείου. (Τηλέφωνο συμμετοχής: 6945582573).

Υπενθυμίζεται ότι στα Μ.Χωράφια οι αγρότες κλείνουν το δρόμο στις 12 και 5 το απόγευμα για 10 λεπτά, ο κόμβος του Κλαδισού τελεί υπό γενικό αποκλεισμό και επ’αόριστον, στον κόμβο στο Ατσιπόπουλο καθημερινά γίνεται δίωρος αποκλεισμός, από τις 11 μέχρι τις 1 ενώ στο Λασίθι έχει διακοπεί η είσοδος στο Οροπέδιο όμως ο δρόμος ανοίγει ανά μισή ώρα.

Αποφάσεις της συνέλευσης αγροτών στην Νίκαια

Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

•    Απορρίπτεται η πρόσκληση της κυβέρνησης να συμμετέχουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, την ερχόμενη Τρίτη.
•    Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή συνεχίζονται και εντείνονται τα κλεισίματα των δρόμων και οι αποκλεισμοί.
•    Την Παρασκευή 12 Φλεβάρη, οι αγρότες απ’ όλα τα μπλόκα θα συμμετέχουν και με τρακτέρ σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου θα παραμείνουν για περισσότερες από μια μέρες, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους. Για την οργάνωση και την περιφρούρηση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου θα σχηματιστεί τις επόμενες μέρες επιτροπή από τους αγρότες των μπλόκων.
Με βάση αυτό το πρόγραμμα δράσης τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι επαφές με φορείς σε όλη τη χώρα για να ενισχυθεί το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα μας.
Επίσης, η σύσκεψη κατέληξε στο εξής πλαίσιο αιτημάτων:
•    Απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης.
•    Κατάργηση των παλιών φορολογικών μέτρων και απόσυρση των νέων.
•    Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
•    Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
•    Κατάργηση του φόρου στο κρασί και να μην περάσουν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

 

Κλείνουν τα Τέμπη ξανά το απόγευμα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα μπλόκα, τα Τέμπτη θα κλείσουν ξανά από τις 6 το απόγευμα, ενώ κλειστοί επ’ αόριστον παραμένουν οι κόμβοι στη Νίκαια, τα Μάλγαρα, την Ανθήλη, τον Ισθμό Κορίνθου και τα διόδια Νεστάνης, και στην Εγνατία Οδό στο Νησέλι και τα Κερδύλλια. Κλειστό παραμένει και το τελωνείο των Κήπων, εκείνο της Εξοχής έκλεισε ξανά από τις 3 το μεσημέρι και της Δοϊράνης θα κλείσει από τις 7 έως τις 10 το βράδυ. Διακεκομμένοι, αλλά πολύωροι, είναι οι αποκλεισμοί και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook