Τελευταία ενημέρωση: 19:52

Το “καυτό” ζήτημα της δημιουργίας του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην Κρήτη συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου.   Στη συνεδρίαση, που έγινε υπό την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Σεβασμιότατου Ειρηναίου, ψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία και λειτουργία αποτεφρωτηρίου στο νησί.

Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, των Ενεργών Πολιτών. Κατά της εισήγησης της δημοτικής αρχής ψήφισε η Μόνα Αμανατίδου, ενώ λευκό ψήφισαν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Τι ειπώθηκε επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, βρίσκει αντίθετη την εκκλησία της Κρήτης, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Σεβασμιότατο Ειρηναίο, να δίνει το παρών στην αποψινή συνεδρίαση. Με λόγο μετριοπαθή και χωρίς ένταση, όπως το συνηθίζει άλλωστε, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο για να αντιπαρατεθεί με κανένα, αλλά και ούτε να κάνει κήρυγμα στα μέλη του.

“Αισθάνομαι ότι η παράδοση μας χάνεται τις ημέρες μας” επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι “οφείλουμε να σεβαστούμε εκείνα που μας παρέδωσαν οι Άγιοι και οι Άγιοι Πατέρες της εκκλησίας μας”

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, αφού παρουσίασε στοιχεία που καθιστούν τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη αναγκαία, κατέθεσε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, όπου σύμφωνα με την οποία, ψηφίζεται επί της αρχής η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου και προτείνεται η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Η επιτροπή θα συνεργαστεί με τους αντιδημάρχους για τον χώρο του αποτεφρωτηρίου και θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για όλες τις υπόλοιπες λεπτόμερειες που αφορούν στη λειτουργία του. Ταυτόχρονα ξεκινάνε οι διαδικασίες που θα μελετήσουν τις τεχνικες προδιαγραφές για τη δημιουργια του αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου, το έργο θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, ΣΕΣ 2014 – 2020. 

Έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλία Λυγερού στην εισήγηση της δημοτικής αρχής συμπεριλήφθηκε το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η επιτροπή θα φέρει την προμελέτη – σχέδιο για τον χώρο και θα ορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες του αποτεφρωτηρίου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι στην διαπαραταξιακή επιτροπή για το αποτεφρωτήριο θα μετέχουν από τη συμπολίτευση οι αντιδήμαρχοι Χάρης Μαμουλακης και Γιάννης Αναστασάκης, ενώ απο τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης μετέχουν οι Νίκος Γιαλιτακης, Ηλίας Λυγερός και Μόνα Αμανατίδου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook