Νέα πρόσκληση προς τη Νέα Δημοκρατία για συναίνεση απεύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε, επειδή ψηφίσθηκε εγκαίρως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος και επειδή «διορίσαμε εγκαίρως και σε κλίμα συναίνεσης την διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.»

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το Eurogroup έστειλε ένα «πολύ καθαρό μήνυμα»: ότι είναι έτοιμο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα από την πλευρά της Ελλάδας είναι να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, καθώς η εφαρμογή του είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Αυτό
συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης. Βεβαίως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας.»

»Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, κοινωνικής συνοχής, γιατί η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης και άρα για την διευκόλυνση του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάθε οικογένεια, για τα παιδιά μας, για το εισόδημα και τις περιουσίες των Ελλήνων. Πρέπει να περάσουμε από αυτή τη φάση προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Να αποκαταστήσουμε την
δημοσιονομική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και να βρούμε τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις δυνατότητες της χώρας.»

»Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το Eurogroup έδωσε χθες εντολή να διερευνηθούν άμεσα όλες οι πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF. Περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γιατί στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και να
μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.»

»Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο «πάτος του βαρελιού» για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο «πάτος του βαρελιού» είναι αναγκαίος προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού.»

»Αλλά η εφαρμογή του προγράμματος από εμάς, είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος μέσα σε αυτό το σύστημα, που πρέπει να έχει και έχει τώρα πλέον, αρχή, μέση και τέλος, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.»

»Η πρόσκληση της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση προκειμένου να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο πρόγραμμα και στις λεπτομέρειες του, ισχύει πάντα. Κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό.»

»Το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε επειδή ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο εγκαίρως. Το κλίμα άλλαξε, επειδή διορίσαμε εγκαίρως και σε κλίμα συναίνεσης την διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.»

»Όλα αυτά τελικά αποβαίνουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, του εισοδήματος και των προοπτικών τους. Για όλα αυτά τα θέματα θα ενημερώσω φυσικά αναλυτικά τη Βουλή και τα κόμματα.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook