Επιστήµονες από το Βιολογικό ινστιτούτο της Ντονιάνα στην Ισπανία µελέτησαν 127 φωλιές που ανήκαν σε τσίφτες στο εθνικό πάρκο της περιοχής και δηµοσίευσαν τα συµπεράσµατά τους στο «Science».

Παρατήρησαν ότι, αρκετές εβδοµάδες πριν γεννήσουν αυγά τα θηλυκά, τα πουλιά διακοσµούσαν τις φωλιές τους µε άσπρες πλαστικές λωρίδες. Όσα βρίσκονταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση, είχαν καταλάβει εκ των πραγµάτων την καλύτερη τοποθεσία. Αυτά χρησιµοποιούσαν περισσότερο πλαστικό.
Λιγότερο χρησιµοποιούσαν τα πιο αδύναµα πουλιά και σχεδόν καθόλου τα γηραιότερα και τα πολύ νεαρά.

 «Πριν από πέντε χρόνια αρχίσαµε να κοιτάµε πιο προσεκτικά τις διακοσµήσεις τους», λέει στο Wired News ο Φαµπρίτσιο Σέρτζιο, βιολόγος στο ινστιτούτο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις µεταξύ των αρσενικών σχετίζονται µε τις πλαστικές λωρίδες που βάζουν στις φωλιές τους. Όσοι τσίφτες είχαν χρησιµοποιήσει πολύ πλαστικό δεν αντιµετώπιζαν την αµφισβήτηση των οµοίων τους, ενώ όσο λιγότερη η διακόσµηση τόσο περισσότερες οι µάχες µε άλλους τσίφτες που ήθελαν να διώξουν από την περιοχή.

«Το πλαστικό φαίνεται πως είναι κώδικας που δηλώνει δύναµη», λέει ο επιστήµονας. Και µάλιστα, ενώ µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν πράσινο ή διαφανές πλαστικό, προτιµούσαν το λευκό, γιατί φαίνεται καλύτερα από απόσταση.

Τα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook