Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων προκειμένου να  υπάρξει συντονισμός των ενεργειών για την συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας , η αποστολή πρέπει να αναχωρήσει από το λιμάνι της Σούδας στα τέλη Μαρτίου σε συντονισμό και με αντίστοιχη αποστολή βοήθειας από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Επιπλέον ο κ.Βάμβουκας κάλεσε και τους άλλους δήμους αλλά και φορείς που συλλεγουν ανθρωπιστική βοήθεια, να συντονιστούν προκειμένου η αποστολή να γίνει συλλογικά και όχι μεμονωμένα γιατί τότε πιθανότατα θα υπάρξουν προβλήματα.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Χανίων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε ότι αφορά στο αίτημα για παραχώρηση χώρων του πρώην ψυχιατρείου έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το δεδομένο κύμα προσφύγων – μεταναστών που θα έρθουν στα νότια από την Αφρική.

Τέλος και σε ότι αφορά στην πρόταση και της ΠΕΔ Κρήτης για φιλοξενία «ασυνόδευτων» προσφυγόπουλων, ο κ. Βάμβουκας είπε πως την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με μέλη της κυβέρνησης το θέμα του εάν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός  σε ότι αφορά στην Κρήτη

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Μανώλης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Μιχάλης Βλαχάκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων των Χανίων, θα εκταμιευτεί ποσό από τον προϋπολογισμό του Δήμου, προκειμένου να γίνει συμπληρωματική προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, θα επικαιροποιηθεί η Απόφαση του Δήμου, με την οποία ζητείται η παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού Ψυχιατρείου Χανίων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, που  φτάνουν από τα νότια παράλια του Ν. Χανίων, ενώ έχει ήδη σταλεί προς το αρμόδιο Υπουργείο η πρόταση του Δήμου Χανίων για φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρους, που διαχειρίζεται ο Δήμος είτε σε  άλλους χώρους, που θα κριθούν κατάλληλοι.

Σημειώνεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία για τη συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης έχει οριστεί η Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, ενώ τα σημεία για τη συγκέντρωση της βοήθειας είναι τα ΚΑΠΗ του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων,  το ΚΗΦΗ Ελ. Βενιζέλου, τα οποία θα δέχονται τα είδη κατά τις ώρες λειτουργίας τους, καθώς και το Γρ. Διαφάνειας και Εξυπηρέτησης του Δημότη (ισόγειο Δημαρχιακού Μεγάρου, Μυλωνογιάννη και Υψηλαντών γωνία, 09.00-14.00). Μάλιστα, για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη διαχείριση της διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Χανίων, κα. Ελπίδα Τσιτσιρίδη, τηλ. 2821341684, e-mail: [email protected]

ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ρουχισμός 
Αδιάβροχα για παιδιά ή ενήλικες
Κάλτσες
Εσώρουχα
Ισοθερμικά ρούχα
Παπούτσια (κατά προτίμηση καινούρια)

Βοηθητικά εφόδια
Μάρσιποι (για μωρά)
Μπιμπερό
Σακίδια πλάτης
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης
Σακούλες Απορριμμάτων
Πλαστικά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα
Αλουμινένια σκαφάκια φαγητού
Χαρτοπετσέτες

Είδη προσωπικής υγιεινής
Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Βρεφικές πάνες
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνια

Τρόφιμα
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης
Ξηροί καρποί/ Ξηρά φρούτα
Γάλα σε σκόνη ή εβαπορέ
Βρεφικές τροφές σε βαζάκια
Μακαρόνια
Ρύζι
Κριθαράκι
Κονσέρβες φαγητού