Οι Αμερικανοί εμφανίζονται «βαθιά απαισιόδοξοι» για το μέλλον, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομία κι εξελίσσονται σε ατέρμονη πολιτική διένεξη οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPSOS για το πρακτορείο Ρόιτερς που δημοσιοποιείται σήμερα.

Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή 1.173 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 989 εκλογέων, αγγλόφωνων και ισπανόφωνων, από την Παρασκευή έως προχθές Δευτέρα, και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3%.

Τον Ιούλιο οι Αμερικανοί που εκτιμούν ότι «οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο σωστό δρόμο» αυξήθηκαν στο 63%, έναντι 60% τον Ιούνιο. Παράγοντας που συνετέλεσε στην διόγκωση του ποσοστού των απαισιόδοξων είναι η ανεργία, αλλά και η παράλυση στην Ουάσινγκτον, που μειώνει δραστικά τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, πάντως, δεν κρίνεται ως ο κύριος υπεύθυνος για όλη αυτήν την κατάσταση, καθώς η δημοφιλία του μειώθηκε μόλις κατά μία μονάδα, στο 49% (50% τον Ιούνιο).

Όμως, ανάμεσα στους πολιτικά ανεξάρτητους, που χρειάζεται εφόσον θέλει την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ο Ομπάμα τον Ιούλιο έχει αποδοχή 39%, από 44% τον Ιούνιο.

Η αναλύτρια του IPSOS, Τζούλι Κλαρκ προέβλεψε ότι εφόσον δεν αλλάξει ουσιαστικά η τωρινή εικόνα, δηλαδή οι άνεργοι δεν μειωθούν από το 9,2% του ενεργού πληθυσμού και η Ουάσινγκτον συνεχίσει να μην μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά, «τότε ο πρόεδρος Ομπάμα θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τα σχέδια επανεκλογής του».

Στο ερώτημα, ποιες πληρωμές «πρέπει» να διακοπούν, αν δεν αυξηθεί εγκαίρως το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, οι Αμερικανοί που ρωτήθηκαν απάντησαν με ποσοστό 36% πως κατά προτεραιότητα θα πρέπει να μην πληρώνονται οι διεθνείς πιστωτές (τράπεζες) ενώ μόλις κατά το 12% απάντησαν ότι «θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση για τη Γεωργία, ή την Παιδεία».

Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι «η οικονομία είναι το πιεστικότερο πρόβλημα» σήμερα στις ΗΠΑ, όπως ακριβώς συνέβαινε τον Φεβρουάριο του 2009, μόλις ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναλάβει επίσημα τα προεδρικά καθήκοντα.

Ποσοστό 14% απάντησε ότι το σπουδαιότερο οικονομικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, από 8% τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος, μεταξύ των δύο Ρεπουμπλικάνων που φιλονικούν για το προεδρικό χρίσμα ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, προηγείται με 40% προτιμήσεων της Μισέλ Μπάκμαν, από τη Μινεσότα, που συγκεντρώνει μόλις το 23% των προτιμήσεων. Η Μπάκμαν προσπαθεί να προσεταιριστεί ακροδεξιά στοιχεία, όπως μέλη του Tea Party.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook