Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα επικρατούν από το πρωί σήμερα σε όλη την Κρήτη, ειδικά στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, όπου οι ισχυροί νότιοι άνεμοι έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο ενός 58χρονου στα Χανιά που καταπλακώθηκε από δέντρο. Οι τοπικές αρχές με ανακοινώσεις τους (βλέπε παρακάτω) συστήνουν στους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ έχουν δημιουργήσει ένα χάος στις μετακινήσεις, τόσο στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, όσο και στις οδικές μετακινήσεις. Στο λιμάνι της Σούδας το πλοίο “Έλυρος” παράμενε ακινητοποιημένο στα ανοιχτά καθώς δεν μπορούσε να δέσει με ασφάλεια και τελικά η αποβίβαση των επιβατών ξεκίνησε τέσσερις ώρες αργότερα. Πτήσεις στα Αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου ακυρώθηκαν και δρομολόγια τροποποιήθηκαν. Η κίνηση των οχημάτων στον ΒΟΑΚ γίνονταν στην κυριολεξία μετ’εμποδίων, λόγω πτώσης δέντρων και αντικειμένων στο οδόστρωμα. Επίσης, περιοχές των Χανίων παραδόθηκαν στις φλόγες με τους ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο πυρόσβεσης ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο Σφηνάρι Κισάμου όπου η φωτιά πνέει ανεξέλεγκτη. Επίσης δύο μαθητές στα Χανιά τραυματίστηκαν ενόσω βρίσκονταν στο προαύλιο του σχολείου από πτώσεις αντικειμένων και ο δήμος Χανίων έδωσε εντολή να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία.

Σύσταση προς τους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα 

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου σε σχετική ανακοίνωση “παρακαλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου όπως περιορίσουν τις μετακινήσεις έως την εξασθένιση των ανέμων, καθώς και να στερεώσουν αντικείμενα που ενδέχεται να παρασυρθούν από τους ανέμους.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και μέτρα προστασίας για αντιμετώπιση έντονων καιρικων φαινομένων παρέχονται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr”

Οδηγίες από Πολιτική Προστασία – Αστυνομία

Σε επικοινωνία που είχαμε με Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, συστήνουν και συμβουλεύουν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμεναρχείο αλλά και τα δελτία καιρού οι άνεμοι θα κοπάσουν προς το μεσημέρι σήμερα.

Οδηγίες από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι, λόγω των ιδιαίτερων και έντονων καιρικών φαινομένων – θυελλώδεις άνεμοι – που επικρατούν σήμερα, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, και που προβλέπονται για αύριο, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, στην περιοχή μας, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και πιο συγκεκριμένα:

•    Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
•    Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
•    Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
•    Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
•    Αποφύγετε την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες, και γενικά από περιοχές όπου ελαφριά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν από στο έδαφος (πχ. κάτω από μπαλκόνια).

Σύσταση από την ΕΛΑΣ στους οδηγούς

Τέλος, παρακαλούμε όπως οι γονείς φροντίσουν για την ασφάλεια των παιδιών τους κατά την παραλαβή τους από τα σχολεία.

Οι οδηγοί οι οποίοι θα κινούνται στη Νέα Εθνική Οδό Χανίων – Ρεθύμνου αλλά και στη Παλαιά Εθνική Οδών των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυροί άνεμοι) στην περιοχή.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook