Τελευταία ενημέρωση 22:15

Σε μονομαχία κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Η συζήτηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είναι θυελλώδης, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι εκρηκτικό. 

Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια με πόρισμα τον Μάιο

Οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Παπασταύρου, λέγοντας ότι αποτελεί «θρυαλλίδα και σύμβολο ξεπεσμού του παλαιού πολιτικού συστήματος», ενώ έθεσε ερώτηση προς τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη γαιτί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου.

Απευθυνόμενος πάλι στον κ. Μητσοτάκη ζήτησε εξηγήσεις για τις σχέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ, μιλώντας για υπηρεσίες που προσέφεραν τα μέλη του κυκλώματος σε στελέχη της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπράγματευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και καλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συμματάσχουν στην επιτροπή.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην ΝΔ. Μίλησε για παρεμβάσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και «από την επιχειρηματική ελίτ και την ολιγαρχία χρήματος». «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι παρά ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός από παρεμβάσεις, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες, αλλά και από ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο κακής ποιότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την αδυναμία του, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, κατασκευάζοντας αντί αυτού «σαπουνόπερες» σκανδάλων, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκλογές πριν «οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή».

«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε κ. Τσίπρα, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή», Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει λόγος. Η χώρα δεν σας αντέχει άλλο. Και αφού, όπως φαίνεται, αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός. Το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης» τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης: Η λειτουργία της δικαιοσύνης, τόνισε, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτηση στη Βουλή, σε μία κανονική δημοκρατία.

«Όμως η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από τα είναι μία κανονική δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Δεν είστε κατήγορος, αλλά κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψέματα που έχετε πει, τα περισσότερα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός», αλλά και γιατί «παραλάβατε κράτος και παραδίδεται μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας».

Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως τη «χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού» και τον πρωθυπουργό υπεύθυνο «για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα».

Επίθεση σε ΝΔ από Μιχαλολιάκο

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορώντας την ότι επί διακυβέρνησής της προχώρησε σε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, να οδηγηθούν μέλη και στελέχη του κόμματός του στη φυλακή.

«Όλοι όσοι δικαστικοί χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχαν μέλλον λαμπρό επί κυβέρνησης Σαμαρά. Όλοι πήγαν προς τα πάνω. Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής του έφερε μεγάλο γούρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλολιάκος, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για θέματα δικαιοσύνης.

«Η ΝΔ ξιφουλκεί για δύο μόνο ζητήματα. Τους τραπεζίτες και τα συμφέροντα τους και τα κανάλια της διαπλοκής. Για την λαθρομετανάστευση που έχει διαλυθεί η χώρα δεν λέει λέξη», σημείωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Παράλληλα , επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο γιατί, όπως υποστήριξε, δεν προχώρησε σε καμία διαμαρτυρία στην άδικη δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής, όσο και γιατί στην υπόθεση της Ζήμενς «δεν ελέγχθη από πλευράς του καμία λέξη, για τον προκλητικό εξώδικο συμβιβασμό κατά την παρουσία του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άργησε δυστυχώς να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά», σημείωσε .

Ακόμα, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη για να είναι πραγματικά ανεξάρτητη πρέπει να θωρακιστεί και πρόσθεσε ότι αν πράγματι η κυβέρνηση το θέλει, θα πρέπει να αφήσει να εκλέγουν οι ίδιοι οι δικαστές ποιους θέλουν να προάγουν.

«Η διαπλοκή ζει και βασιλεύει. Ευχόμαστε, αν και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις, να διαλυθεί. Η Χρυσή Αυγή στηρίζει την αληθινή πραγματική δικαιοσύνη και το έργο των εντίμων δικαστών και αποστρέφεται όλους όσους αποτέλεσαν όργανα πολιτικών παρεμβάσεων που οδήγησαν μέλη της στη φυλακή», κατέληξε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Γεννηματά: Ακυρώστε και τις 13 ρυθμίσεις που καταγγέλλετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο

«Ο κ. πρωθυπουργός για άλλη μια φορά είναι έξω από την αίθουσα την ώρα που μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ακούσαμε επί 13 λεπτά τον πρωθυπουργό απλά να κάνει μια αναφορά στις πιέσεις προς τη δικαιοσύνη. Μια απλή αναφορά σα να είναι ακόμα κόμμα της αντιπολίτευσης. Ακυρώστε και τις 13 ρυθμίσεις με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Είστε η κυβέρνηση» τόνισε σε υψηλούς τόνους, από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματα.

«Στηρίζουμε την πρόταση για εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ. Γιατί όμως κ. Τσίπρα δεν τολμάτε να δεχθείτε την πρότασή μου για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία; Τι φοβάστε κ. Τσίπρα;  Εμείς λέμε όλα στο φως. Όποιος έχει βλάψει τον ελληνικό λαό, να πληρώσει. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Δεν έχετε κανένα άλλοθι κ. Τσίπρα» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα οικονομικά του κόμματός της: «Δεν μας αγγίζουν οι αναφορές σας για τα χρέη των κομμάτων. Περιορίσαμε τις λειτουργικές μας ανάγκες κατά 96%. Δεν έχουμε να καλύψουμε τίποτα, να φοβηθούμε τίποτα απολύτως. Η σχετική δικαστική έρευνα ξεκίνησε και βασίστηκε στο πόρισμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ. Εμείς στείλαμε την υπόθεση του Βατοπεδίου στη δικαιοσύνη. Εσείς και το κόμμα σας κάνατε την “πάπια” Εμείς λέμε, όλα στο φως. Όποιος έχει παραβεί τους νόμους και έχει βλάψει τον ελληνικό λαό να πληρώσει όποιος κι αν είναι».

Επιπλέον, η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον (απόντα από την αίθουσα) πρωθυπουργό ανέφερε: «Η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να είναι ευκαιρία αν δεν ήταν ένα πυροτέχνημα απλά και μόνο για να αποπροσανατολιστεί ο ελληνικός λαός από τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Δεν συμφωνώ κ. Τσίπρα ότι έχετε χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα. Και δεν συμφωνώ διότι απλά ουδέποτε το είχατε. Κάποτε λέγατε ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Τελικά, είστε κάθε λέξη από τις ψεύτικες υποσχέσεις που δώσατε. Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί όχι μόνο capital controls, αλλά και justice controls. Προσπαθήσατε σήμερα να προαναγγείλετε πορίσματα. Επιχειρείτε να οικοδομήσετε ένα καθεστώς. Αποκεφαλίσατε τις ανεξάρτητες αρχές, επιχειρήσατε να επιβάλετε στη σύνθεσή τους πρόθυμα σε εσάς πρόσωπα»!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook