Σαφή διαβεβαίωση προς τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος καλώντας τον να ακούει την κυβέρνηση «που τον ενημερώνει υπεύθυνα» και ζητώντας από τα κόμματα, και ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην γίνεται αυτή την κρίσιμη ώρα κανενός είδους παιχνίδι με τις λέξεις.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από την αντιπολίτευση εθνική ενότητα γιατί -όπως είπε- «μια απλή πράξη συναίνεσης μπορεί να μειώσει το βάρος των πολιτών».

Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου «διενέργεια απογραφής πληθυσμού - κατοικιών», στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Είναι ειλημμένη απόφαση το νέο πρόγραμμα να τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε όλα να έχουν τελειώσει πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει την έκτη δόση, που τώρα θα είναι η πρώτη δόση του νέου Προγράμματος.

» Πήραμε την πολιτική απόφαση ότι καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας και την πολιτική απόφαση ότι καλύπτονται οι ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας του ελληνικού συστήματος. Το παιχνίδι με τις λέξεις τέτοιες στιγμές κρίσιμες πρέπει να σταματήσει.

» Και καλώ τους Έλληνες πολίτες να ακούν μόνο τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης. Ενεργώ κατ' εντολή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και είμαι μέλος της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας, αλλά ως υπουργός Οικονομικών έχω ευθύνη απέναντι στον λαό και τον καλώ να ακούει την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών που τους ενημερώνουν υπεύθυνα.

» Δίνουμε με τον πρωθυπουργό έναν αγώνα για την σταθεροποίηση και τον έλεγχο της κατάστασης. Οι χειρισμοί είναι λεπτοί, γίνονται επί τη βάσει σχεδίου και θα αποδώσουν αποτέλεσμα.

» Ο όρος 'selective default' δεν πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο, ο οποίος είναι το λιγότερο δημαγωγικός και υπεύθυνος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας και καμία απειλή χρεοκοπίας. Δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις, με την αγωνία των πολιτών και με το μέλλον του έθνους.

» Και κυρίως δεν δικαιούται να παίζει με τις λέξεις κάποιος υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας. Κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα και πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.

» Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε, γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί και αποτελεσματικοί.

» Και κοιτώντας στα μάτια τους Έλληνες πολίτες και ξέροντας την αγωνία τους, τούς διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργεί ως μέλος του ευρωσυστήματος και στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας κα χρηματοδότησης».

Ενδιαφέρον παρουσίασε η παρομοίωση από τον κ. Βενιζέλο, του ελληνικού δημόσιου χρέους με σιδηροδρομικό συρμό. Όπως είπε, λίγο πριν αυτοματοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι, υπήρχε ο κλειδούχος που γύριζε το κλειδί για να αλλάξει το τρένο ράγες και να πάει από την μία διαδρομή στην άλλη.

«Πρέπει το τρένο τώρα του ελληνικού δημόσιου χρέους από τις ράγες της μεγάλης και δυσβάσταχτης επιβάρυνσης να αλλάξει ράγες και να πάει σε μια ελάφρυνση. Πρέπει να περάσει

από την διασταύρωση, που ο κλειδούχος κρατάει το κλειδί. Αυτό κρατάει μια στιγμή. Και αυτό πρέπει να γίνει. Και γίνεται χωρίς κινδύνους, χωρίς κανένα πραγματικό πρόβλημα», βεβαίωσε.

«Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές πλάκες και λογοπαίγνια. Το μήνυμά είναι σαφές και η διαβεβαίωση απόλυτη. Δεν θέλω να υψώνω τους τόνους με την αντιπολίτευση, γιατί και η παραμικρή πράξη συναίνεσης διευκολύνει τη χώρα, αυξάνει την διαπραγματευτική μας θέση και μειώνει το βάρος των πολιτών», σημείωσε.

«Δεν κάνουμε ακροβασίες και δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη. Κινούμαστε εκ του ασφαλούς κι όπως πρέπει. Η στήριξη πρέπει να είναι απόλυτη, όχι χωρίς δικαίωμα κριτικής, όχι χωρίς τις κομματικές επιχειρηματολογίες. Δεν ζητούμε από τα κόμματα να αλλάξουν την βασική τους

πολιτική πλατφόρμα, αλλά υπάρχουν φάσεις που όλα πρέπει να γίνονται με ενότητα, συνέπεια και χειρουργική ακρίβεια. Σε αυτή τη φάση είμαστε. Δεν έχει λοιπόν κανείς να φοβηθεί τίποτα», προσέθεσε.

«Αντιθέτως», είπε, «μια ψυχολογία που έχει θετικά στοιχεία μετουσιώνεται σε πραγματικό οικονομικό γεγονός. Κι έχουμε όλοι υποχρέωση και όφελος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με την ίδια μας την συμπεριφορά και την ψυχική μας διάθεση. Είναι η στιγμή μιας εθνικής γενναιοδωρίας και πολιτικής συστράτευσης. Έτσι θα κερδίσουμε την εθνική συνοχή και την κοινωνική

δικαιοσύνη».

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε, λέγοντας ότι «Θέλουμε λίγο χρόνο. Λίγο ζωτικό χρόνο για να κάνουμε όσα έχουμε πει σε σχέση με το εθνικό φορολογικό σύστημα, που θα είναι και η βάση του νέου μοντέλου ανάπτυξης.  είναι η ώρα της βοήθειας και της ενότητας».

 

in.gr