Και φέτος, οι Μύλοι Κρήτης μας προτείνουν 5 + 1 ξεχωριστές συνταγές για τη νηστεία της Μεγάλης εβδομάδας αλλά και το πασχαλινό μας τραπέζι.

Τις συνταγές έχει επιμεληθεί ο chef του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, Γιάννης Αποστολάκης.

Με βασικό συστατικό το εκλεκτό αλεύρι των Μύλων Κρήτης, έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε ότι επιθυμείτε και ότι επίσης φανταστείτε.

Άλλωστε οι Μύλοι Κρήτης για να κάνουν τη ζωή μας ποιο εύκολη, έχουν λανσάρει μια μεγάλη γκάμα από αλεύρια, για κάθε χρήση. Αλεύρι μαλακό και σκληρό, Βιολογικό αλεύρι, για πίτσα, για κέικ, για ψωμί κ.α.

Διαλέξτε τη συνταγή που σας αρέσει ,χρησιμοποιήστε το κατάλληλο αλεύρι και…έτοιμο!

 

Λαδοπεταστή

Υλικά

1 κιλό Αλεύρι Ολικής από Δίκοκκο σιτάρι Βιολογικό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ή 1 κιλό Αλεύρι Βιολογικό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

1 φακελάκι  μαγιά

100 γρ. Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ

2 αυγά

100 γρ. γάλα χλιαρό

100 γρ. κρασί λευκό

3 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

150 γρ. φέτα

1 κ.γ. αλάτι

150 – 200 γρ. νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Σε  μια μπασίνα (λεκάνη) βάζουμε το αλεύρι, το μάραθο, το δυόσμο και αναμιγνύουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το κρασί και τη μαγιά και με έναν αυγοδάρτη αναμιγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε το μείγμα στη μπασίνα που έχουμε το αλεύρι με τα βότανα μας και ζυμώνουμε για λίγο. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι και τη φέτα θρυμματισμένη και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι). Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας για λίγο και πλάθουμε σε πίτες πάχους 10-15 χιλιοστών. Αφήνουμε για μια ώρα περίπου σε ζεστό χώρο μέχρι να ανέβουν. Ψήνουμε στους 180 0C για 45 -50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

 

Σαρικόπιτα νηστίσιμη

Υλικά για το φύλλο

500 γρ. Αλεύρι για Κρητικό Φύλλο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

1 κ.σ. τσικουδιά

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κορωνέικη ΑΒΕΑ

Μια πρέζα αλάτι

250 γρ. νερό χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση

1 ματσάκι  σέσκουλα χονδροκομμένα

500 γρ. σπανάκι  χονδροκομμένο

1 ματσάκι  μάραθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

150-200 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κορωνέικη ΑΒΕΑ

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την τσικουδιά, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε με το μισό  ελαιόλαδο τα κρεμμύδια να μαραθούν για λίγο. Στη συνεχεία προσθέτουμε τα χόρτα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν, Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλαστή. Κόβουμε σε διάσταση 15 επί 30 εκατοστά περίπου, λαδώνουμε με ένα πινέλο και βάζουμε κατά μήκος λίγο από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει. Τυλίγουμε σε ρολό περικλείοντας τη γέμιση και περιστρέφουμε σε κυκλικό σχήμα το ρολό. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.

 

Ταραμολουκουμάδες

Υλικά

400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

2-3  κ.σ. λευκό ταραμά

3  κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 πρέζες πιπέρι

1 φακελάκι μαγιά 

550 – 600 γρ. νερό χλιαρό

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

Σε 50 γρ. νερό διαλύουμε τον ταραμά. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι τον άνηθο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μαγιά και το πιπέρι, τα αναμιγνύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τον ταραμά που έχουμε διαλύσει. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε για 30-45 λεπτά να φουσκώσει. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει. Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι νερό για να βουτάμε το κουτάλι. Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνουμε να πέσουν μέσα στο τηγάνι. Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι. Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό. Όταν έχουμε κάνει αρκετούς με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι. Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο μερικά φύλλα από μυρτιές ή πορτοκαλόφυλλα ή λεμονόφυλλα για να στραγγίσουν. Σερβίρουμε με μια γλυκοκαφτερή σάλτσα ή τζατζίκι.

 

Λουκουμάδες με φιστίκια  Αίγινας

Υλικά

400 γρ. Αλεύρι Σκληρό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

25 γρ. μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι ξηρή

1 κ.σ. ζάχαρη

Μια πρέζα αλάτι

500 ml νερό

150 γρ. φιστίκια Αιγίνης                   

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ (για το τηγάνισμα)

Για το σερβίρισμα

Μέλι θυμαρίσιο

Κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με άβγοδαρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας  παχύρευστος  χυλός. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό για 30-45 λεπτά να φουσκώσει. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει. Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι νερό για να βουτάμε το κουτάλι. Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνουμε να πέσουν μέσα στο τηγάνι. Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι. Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό. Όταν έχουμε κάνει αρκετούς με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι. Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο μερικά φύλλα από μυρτιές ή πορτοκαλόφυλλα ή λεμονόφυλλα για να στραγγίσουν. Όσο είναι ζεστοί τους περιχύνουμε με το θυμαρίσιο μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.

 

Τσουρέκι με σταφίδες και μπαχαρικά  

Υλικά

750 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

250 γρ. γάλα χλιαρό

70 γρ. βούτυρο χλιαρό

50 γρ. μαγιά

 220 γρ. ζάχαρη

100 γρ. Χυμό Πορτοκάλι Creta fresh σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. σταφίδες

Από μια πρέζα μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, τζίντζερ, μαχλέπι, κάρδαμο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χυμό πορτοκάλι και λίγο αλεύρι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά σε ζεστό μέρος. Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μείγμα με τη μαγιά που έχουμε ετοιμάσει και κατόπιν βάζουμε το γάλα και το βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που επιθυμούμε και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Αλείφουμε απαλά με γάλα (προαιρετικά πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σησάμι). Ψήνουμε στους 180 0C  για 30-40 λεπτά.

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο! Το κερασάκι στην τούρτα που λέμε, μόνο που δεν είναι τούρτα αλλά τάρτα και δεν έχει κεράσια, αλλά φράουλες…

 

Τάρτα ανθότυρου ή φρέσκιας μυζήθρας

Υλικά για τη ζύμη (για μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ.)

250 γρ. Αλεύρι Μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 αυγό

Από μια πρέζα βανίλια, αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

750 γρ. ανθότυρο

100 γρ. ζάχαρη άχνη

Μια πρέζα βανίλια

Υλικά για τη σάλτσα

150 γρ. φράουλες

150 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. κονιάκ

Μερικές φράουλες για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Για τη ζύμη, ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε. Στην αρχή το μείγμα θα ψιχουλιάζει, δεν θα είναι ομοιογενές, αλλά σταδιακά όσο ζυμώνουμε θα ομογενοποιείται. Όταν μαλακώσει το ζυμάρι το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε μίση ώρα περίπου στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Το ανοίγουμε σε αλευρωμένη και κρύα επιφάνεια με τον πλάστη. Το απλώνουμε στην ταρτιέρα και το γεμίζουμε με τρύπες με τη βοήθεια  ενός πιρουνιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 0C για 20-25 λεπτά περίπου. Για τη γέμιση, βάζουμε στο μίξερ τα υλικά της γέμισης και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Για τη σάλτσα, ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις βάζουμε σε ένα κατσαρόλι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κονιάκ και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στρώνουμε ομοιόμορφα τον ανθότυρο πάνω στην τάρτα, βάζουμε τη σάλτσα και τις φράουλες γύρω-γύρω.

Για περισσότερες συνταγές επισκεφθείτε το site των Μύλων Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook