Για τη λειψυδρία στο Νομό Χανίων που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες και τα έργα ύδρευσης και άρδευσης που έχουν βαλτώσει, έκανε ερώτηση στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ερώτηση αναφέρονται στις τεράστιες ποσότητες νερού που καταλήγουν στη θάλασσα λόγω έλλειψης υποδομών ενώ θέτουν σειρά ερωτημάτων για την τύχη μεγάλων έργων διαχείρισης του νερού στον νομό.

Ακολουθεί η ερώτηση:

"Για ακόμα μια χρονιά, και σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ, ακόμα και από το 2014, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνολικά ο λαός των Χανίων έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Ενώ ο Νομός Χανίων είναι από αυτούς με τα υψηλότερα ποσά βροχόπτωσης στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό τείνει να γίνει μόνιμο. Κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 m3 νερού καταλήγουν στη θάλασσα λόγω της έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής παρόλο που υπάρχουν για πολλά από αυτά οι αναγκαίες μελέτες εδώ και δεκαετίες. Τα έργα αυτά δεν υλοποιούνται σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Λόγω της λειψυδρίας οι αγρότες του Ν. Χανίων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην ύδρευση και στις καλλιέργειές τους, το οποίο σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους και την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και την νέα ΚΑΠ που πετσοκόβει τις επιδοτήσεις, βλέπουν το αγροτικό τους εισόδημα να μειώνεται ακόμα περισσότερο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,

•    Πότε θα δημοπρατηθούν τα φράγματα της Λεκάνης του Ταυρωνίτη (Σεμπρωνιώτη, Παπαδιανών) που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας συνολικά στο Νομό Χανίων με χαμηλό κόστος λόγω υψομέτρου, δεδομένου ότι  η μελέτη τους έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

•    Τι μέτρα θα παρθούν από το Υπουργείο για να αντιμετωπισθεί άμεσα και γρήγορα το πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών στις περιοχές Χρυσοσκαλίτισσας, Λιβάδια και τι μέτρα θα παρθούν για την γρήγορη αποκατάσταση των δυο λιμνοδεξαμενών ή τη χωροθέτηση νέας. Στην περιοχή του Ελαφονησίου (Χρυσοσκαλίτισσα) μια λιμνοδεξαμενή (Αγ. Θεοδώρων), που είχε κατασκευάσει το Υπουργείο Γεωργίας τη δεκαετία του ΄90, έπαθε σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα να χαθεί όλο το νερό που ήταν αποθηκευμένο και να μείνουν χωρίς νερό τουλάχιστον 1000 στρέμματα κηπευτικών και δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Στην ίδια περιοχή και την ίδια περίοδο είχε κατασκευαστεί άλλη μια λιμνοδεξαμενή (Χρυσοσκαλίτισσα) από το υπουργείο Γεωργίας που ποτέ δε λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών και που η μελέτη αποκατάστασης εκκρεμεί χρόνια τώρα στο Υπουργείο. 

•    Πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη και η δημοπράτηση της λιμνοδεξαμενής του Πλατάνου, όπου το νερό από τις γεωτρήσεις έχει γίνει υφάλμυρο και κινδυνεύει να καταστραφεί το έδαφος όπου καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα πρώιμων κηπευτικών.

•    Πότε θα προχωρήσει η γεώτρηση στα Μεσκλά και η λιμνοδεξαμενή στα Ασκύφου.

•    Πότε θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την άρδευση της υψηλής ζώνης Αγυιάς-Κολυμπαρίου που θα δώσει ανάσα στους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της περιοχής.

•    Πότε θα δημοπρατηθούν τα έργα ύδρευσης-άρδευσης του Βορειοανατολικού Αποκόρωνα, που παρότι είναι από τις πλουσιότερες περιοχές σε νερό, οι κάτοικοι καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό."