Δικαιώθηκαν οι Ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο από την Απάντηση που έδωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φ.Μογκερίνι στις 26 Απριλίου σε Γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς στις 12 Φεβρουαρίου για την προκλητική τουρκική ΝΟΤΑΜ που επιχείρησε να ελέγξει τις Ελληνικές έρευνες διάσωσης αμέσως μετά την πτώση του Ε/Π Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού στην νήσο Κίναρο.

Η κα. Μογκερίνι αφού παραπέμπει στα επικριτικά για τις τουρκικές θέσεις Συμπεράσματα της 15ης Δεκεμβρίου 2015 του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που καλεί την Τουρκία "να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών", επισημαίνει ότι το "Συμβούλιο εξέφρασε εκ νέου σοβαρές ανησυχίες για αυτές τις προκλητικές ενέργειες και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ".

Γι' αυτό, όπως αναφέρει στην Απάντησή της, το Συμβούλιο τόνισε ρητά στην Τουρκία "την ανάγκη να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους".

Η Ύπατη Εκπρόσωπος καταλήγει ότι τόσο η ίδια, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζονται τις εν λόγω ανησυχίες του Συμβουλίου και τις διαμηνύουν "όταν συμμετέχουν σε συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία ".

Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της σχετικής Απάντησης της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. Φ.Μογκερίνι.

Αμφισβήτηση Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία

Εκμεταλλευόμενη το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει τις σχέσεις της με την ΕΕ, η Τουρκία προβαίνει συνεχώς σε κατάφορες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016, κατόπιν έκδοσης Ελληνικής ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση στην περιοχή της νήσου Κινάρου μετά το τραγικό συμβάν της πτώσης ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), που στοίχισε τελικά τη ζωή και στα τρία επιβαίνοντα στελέχη του Π.Ν., οι τουρκικές αρχές εντελώς προκλητικά εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ (Α0701/16) ζητώντας να τους αναφέρεται οποιαδήποτε κίνηση στην περιοχή, αμφισβητώντας παράνομα για άλλη μία φορά τα Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα.

Επιπλέον, σε ΝΟΤΑΜ (Α0253/2016) την οποία εξέδωσαν στις 19 Ιανουαρίου 2016 οι τουρκικές αρχές, αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Ελλάδας να εκτελέσει στρατιωτικές ασκήσεις στη ευρύτερη περιοχή της νήσου Ικαρίας. Μάλιστα η προαναφερθείσα τουρκική ΝΟΤΑΜ αποκαλεί την νήσο Ικαρία με την τουρκική ονομασία της, πράγμα που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου:

1.         Να καταδικαστούν οι παραπάνω παράνομες αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

2.         Να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κας Mogherini

Στα συμπεράσματα της 15ης Δεκεμβρίου 2015, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο εξέφρασε εκ νέου σοβαρές ανησυχίες για αυτές τις προκλητικές ενέργειες και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή κάθε πηγή προστριβών ή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Ειδικότερα, το Συμβούλιο τόνισε ρητά την ανάγκη να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, η Ύπατη Εκπρόσωπος και η Επιτροπή επίσης εκφράζουν τις εν λόγω ανησυχίες όταν συμμετέχουν σε συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία.