Μπορεί λίγες ώρες πριν την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, να πέρασαν νύχτα στη Βουλή 27 τροπολογίες, όμως μια τροπολογία η οποία προέβλεπε την επαναφορά επιδόματος σε μια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, “σκόνταψε” για δεύτερη φορά, καθώς θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε θυελλα αντιδράσεων.

Η τροπολογία που αποσύρθηκε,  προέβλεπε μάλιστα όχι μόνο επαναφορά αλλά και αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες, του εν λόγω επιδόματος από τα 170 ευρώ μηνιαίως στα 250 ευρώ.  Πρόκειται για το επίδομα που μέχρι την αρχή του έτους δίνονταν στους εξεταστές υποψήφιων οδηγών, και το οποίο κόπηκε από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ νομος που καταργεί τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε πρόσθετης αμοιβής στους δημοσίους υπαλλήλους. 

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Υποδομών είχε αποπειραθεί να περάσει αντίστοιχη τροπολογία όμως αποσύρθηκε μετά από “μπλόκο” του Υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών. Οι υπάλληλοι, που διενεργούσαν τις εξετάσεις πέραν του πρωινού ωραρίου τους και στους οποίους καταβάλλονταν αυτό το επίδομα, εξακολουθούν από την αρχή του έτους να απέχουν από τα καθήκοντά τους, με συνέπεια να δημιουργούνται αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες, στους υποψήφιους οδηγούς και στις σχολές οδηγών αλλά και στο κράτος  που χάνει δημόσια έσοδα από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Στο περίμενε εκατοντάδες υποψήφιοι – Η απόφαση Αρναουτάκη και η πρόταση των εξεταστών

Στα Χανιά, οπως σημείωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΥΟ Χανίων, Νεκτάριος Παπαθεοφάνου, περίπου 700 υποψήφιοι οδηγοί βρίσκονται σε αναμονή για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των εξετάσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση σε τοπικό επίπεδο, όπως έχει γίνει πχ στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται εντός του ωραρίου των υπαλλήλων, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους εξεταστές, με  το αντεπιχείρημα ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα.  Σημειώνεται πως η πλειονότητα των εξεταστών είναι υπάλληλοι της περιφέρειας και μικρή μερίδα αυτών προέρχεται από τις υπηρεσίες μεταφορών (μηχανολογικό).

Η αντιπρόταση των υπαλλήλων στα Χανιά, είναι οι υπηρεσίες να παραμένουν κλειστές για το κοινό για δύο ημέρες, έτσι ώστε οι εξεταστές να μπορούν να διενεργούν τις εξετάσεις το πρωί. Η λύση τελικά που θα προκριθεί, αν δηλαδή εφαρμοστεί η απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης ή εκείνη των υπαλλήλων, θα καθορίσει και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα από τους εν αναμονή υποψηφίους. Οι εξεταστές σημειώνουν ότι με την δική τους πρόταση θα “κινηθούν” πιο γρήγορα οι εκκρεμείς περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook