Με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Γραμματέας Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τους Βουλευτές κ.κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ο. Κωνσταντινόπουλο και Ι. Κουτσούκο,  ζητούν τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίαε όλων των κοινωνικών δομών που αφορούν παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.  

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Σοβαρά και μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παιδικοί-Βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία .

Αφενός, αν και βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει ακόμα τις φετινές υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών να αποτρέπονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για το νέο σχολικό έτος.

Αφετέρου, ο περιορισμός της προκήρυξης σε 184 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2015-2016, μεγάλο μέρος των οποίων, θα έπρεπε να προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί, έθεσε εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά των οποίων οι μητέρες αποκλείστηκαν αν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις και  είχαν υποβάλλει εγκαίρως αίτηση.

Συγκεκριμένα, συνολικά φιλοξενήθηκαν 81.00 παιδιά (έναντι 85.000 το προηγούμενο έτος, 2014), ενώ είχαν υποβληθεί 106.000 αιτήσεις και περαιτέρω παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις σε όλες τις διαδικασίες,  με αποτέλεσμα τα τμήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να ξεκινήσουν με μεγάλη καθυστέρηση στις  25 Σεπτεμβρίου, αντί την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΚΕΔΕ, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, απευθύνει έκκληση, προς αποφυγή της ίδιας δυσμενούς κατάστασης και ζητά να εξασφαλισθούν για το ερχόμενο έτος 250 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να φιλοξενηθούν δωρεάν περισσότερα παιδιά εργαζομένων γονέων αλλά και για να διασφαλιστεί η ακώλυτη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

Πότε θα εκταμιευθούν οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν υποχρεώσεις της τρέχουσας σχολικής χρονιάς;

Σε ποιες ενέργειες, προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης  φιλοξενίας παιδιών στις παραπάνω κοινωνικές δομές;

Ποιος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το προσεχές σχολικό έτος; “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook