Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Γενικό Χημείου του Κράτους, το Π.Τ.Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και ο τοπικός Σύλλογος Χημικών Χανίων – Ρεθύμνου  διοργανώνουν εκδήλωση – ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των Χημικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα στο Μουσείο Χημείας Χανίων την Τετάρτη 18 Μάιου από τις 18.00 έως τις 20.00. 

Το Μουσείο Χημείας Χανίων αποτελεί αναπαράσταση του πρώτου Δημόσιου Χημείου της Ελλάδας. Βρίσκεται στο 2ο όροφο του Γενικού Χημείου ( Ελ. Βενιζέλου και Χαρ. Τρικούπη ) και ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.

 Οι ρίζες της παρουσίας του στην πόλη μας ξεκινούν από το 1895 όταν η συγκυρία της αναγκαιότητας των χημικών ελέγχων, η εποπτεία της δημόσιας υγείας και η παρουσία της προσωπικότητας του χημικού Δρ. Ιωάννη Βαμβακά έδωσαν τον καρπό της ίδρυσης του πρώτου Αγορανομικού Χημείου στα Χανιά ενώ υπήρχε ακόμα Τουρκική Διοίκηση. 

Το έργο του χημείου αυτού και η προσφορά  του Ιδρυτή του ήταν τεράστια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πλήθος των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό, τις πρωτότυπες δημοσιεύσεις, , τη βοήθεια προς τις υγειονομικές αρχές, την καταπολέμηση της ελονοσίας, την συγγραφή του βιβλίου <<Εργασίαι του εν Χανίοις Δημοσίου Χημείου>> το 1913, το οποίο είναι το πρώτο στο είδος του και αποτέλεσε για πολλά χρόνια, σημείο αναφοράς των χημικών.

Περισσότερα θα ειπωθούν στην ιστορική αναδρομή που θα γίνει στην εκδήλωση από τον Χημικό καθηγητή Δ/βάθμιας εκπ/σης Δ.Μαρκογιαννάκη, παράλληλα με την ξενάγηση, γνωριμία του παραπάνω χώρου. 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι α) η  διάσωση και γνωστοποίηση της ιστορίας του τόπου μας που αφορά την Επιστήμη της Χημείας μέσω του Μουσείου, β η πληροφόρηση ενημέρωση των συμπολιτών μας, για τους Χημικούς  ελέγχους  που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαίοι σε καθημερινή βάση.

Οι διοργανωτές εύχονται  με ευκαιρία του εορτασμό της ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, να οπλιστούν οι νέοι, οι μαθητές , με την απαραίτητη παιδεία έτσι ώστε να βάλουν στα προγράμματά  τους, συνειδητά τις επισκέψεις των Μουσείων, που άπειρες γνώσεις μπορούν  να τους προσφέρουν, ενώ παράλληλα εύχονται, η Πολιτεία, οι φορείς, η κοινωνία   να σκύψουν  και να αγκαλιάσουν  ανάλογες πολιτιστικές δράσεις, αλλά και να στηρίξουν  το έργο που το Γενικό Χημείο στα Χανιά προσφέρει. 

Επισκέψεις στο Μουσείο Χημείας γίνονται τις εργάσιμες μέρες και ώρες αφού οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο  έχουν επωμιστεί εκτός των άλλων και το βάρος της λειτουργίας του, ενώ για την επίσκεψη πολυπληθών ομάδων, απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 28210 42504.          

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook