Τον πρώτο λόγο στην επίβλεψη της Γ φάσης της υλοποίησης του έργου του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, θα έχουν οι μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, δεσμεύθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα ο κ. Λαμπρινός γνωστοποίησε στο σώμα τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, η οποία αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν  πειθαρχικές ευθύνες ή παραβάσεις για πράξεις και παραλλείψεις στο έργο του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ όσον αφορά στον έλεγχο των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ, αποκλειστική ευθύνη έχει Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Το θέμα του Πολιτιστικού κέντρου έφεραν για άλλη μια φορά με ερώτηση τους στο δημοτικό συμβούλιο οι Ενεργοί πολίτες, στην οποία ανέφεραν συγκεκριμένα:

“Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της  ΔΕΠΤΑΗ, ο  επικεφαλής της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, εισηγήθηκε τον ορισμό των επιβλεπόντων μηχανικών της β’ φάσης του Πολιτιστικού κέντρου.

Οι οριζόμενοι είναι μηχανικοί της ΔΕΠΤΑΗ και στην ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται κανένας μηχανικός  του Δήμου, πού όπως είχατε δεσμευτεί θα ήταν συνεπιβλέποντες στο έργο.

Επειδή με την συγκεκριμένη ενέργεια του επικεφαλής της διευθύνουσας υπηρεσίας στην ουσία παρακάμπτεται η δέσμευση σας, ρωτάμε:

Αν ήταν σε γνώση σας η παραπάνω ενέργεια

Αν προτίθεστε να διορθώσετε την παραπάνω απόφαση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις σας και αν προκύπτει κάποιο θέμα με τις ενέργειες του  προϊσταμένου της διευθύνουσας  υπηρεσίας”.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός παρότρυνε τον δήμαρχο Ηρακλείου να “ανοίξει την πόρτα στη Δημοκρατία,  στον έλεγχο και στη διαφάνεια”, όπως είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της παράταξης του, τον πρώτο λόγο στην ολοκλήρωση του έργου να τον έχει το δημοτικό συμβούλιο.

“Είναι αδιανόητο και πολιτικά απαράδεκτο, ο δήμος Ηρακλείου να έχει ιδρύσει ιδιωτική εταιρεία, στην οποία μάλιστα μετέχει με ποσοστό 99% και να μην έχει τη δυνατότητα να την ελεγχει” υπογράμμισε ο κ. Λυγερός.

Τέλος, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κατηγόρησε τον δήμαρχο Ηρακλείου οτι αλλάζει εύκολα απόψεις για το Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ “προέβλεψε” ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν θα έχει ουσιαστικό ρόλο, αλλά διακοσμητικό, στην επίβλεψη του έργου.

Στο ίδιο μήκος κύματος  και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κασαπάκης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες για πολιτιστικό κέντρο, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν, ενώ πρότεινε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης, υπογράμμισε ότι διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών θα κληθεί να απολογηθεί εγγράφως και οι απόψεις τουθα αξιολογηθούν από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ. Έπειτα θα έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook