Στην Τουρκία ήρθαν σε επαφή με 2 άτομα, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία, έναντι αμοιβής. 6 εώς κ 8.500 ευρώ με προορισμό την Ιταλία

Στις εισαγγελικές αρχές του Λασιθίου, οδηγήθηκαν οι δύο άντρες που φέρονται να είναι οι διακινητές που μετέφεραν τους 113 πρόσφυγες από την Τουρκία, στην παραλία της Μιλάτου. Πρόκειται για έναν 34χρονο Κροάτη και έναν 60χρονο Μαυροβούνιο, οι οποίοι είναι  κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του δουλεμπορικού πλοίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ένας συλληφθέντας προσπάθησε να ξεφύγει από τις αστυνομικές αρχές, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς λίγα λεπτά μετά την σύλληψη του πρώτου κατηγορούμενου, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς, στο χωριό Κουδουμάλος.

Οι δυο άντρες που κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την ερχόμενη Παρασκευη στις 11 το πρωί, προκειμενου να απολογηθούν ενώπιον των ανακριτικών αρχών του Λασιθίου. Και οι δύο άντρες αρνήθηκαν κάθε κατηγορία.

Την ίδια ώρα, στο κλειστό γυμναστήριο Νεαπόλεως φιλοξενούνται οι 113 μετανάστες, εκ των οποίων τα 33 παιδιά ηλικίας 2 εώς 9 ετών, που εντοπίστηκαν στην παραλία του Αγ Αντρέα στην Μίλατο. Οι μετανάστες, με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας, που υπέστησαν, μεταφέρθηκαν χθες το μεσημέρι στην Νεάπολη.

Οι  49 άνδρες, οι 31 γυναίκες καιτα 33 παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Μπαγκλαντές, είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τις ιατρρικές εξετάσεις που έγιναν στο εξεταστήριο το οποίο έχει στηθεί στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ.

Ωστόσο, 6 άτομα μεταξύ των οποίων μία έγκυος μεταφέρθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο του Αγ.Νικολαόυ. Πρόκειται για γυναίκες από το Αφγανιστάν που είχαν υπόταση ενώ εμφάνισαν καισημάδια αφυδάτωσης, καθώς και ενας άνδρας 68 ετών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ο οποίος νοσηλεύεται στην Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Από την πρώτη στιγμή, η δημοτική αρχή Αγ Νικολάου σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες της περιοχής, μερίμνησαν για την σίτιση των μεταναστών. Μάλιστα, στα μικρά παιδιά μοιράστηκαν κ γλυκα από κατοίκους της Νεάπολης.

Σε σύσκεψη που έγινε στο δημοτικό κατάστημα του αγ νικολάου σχεδιάστηκαν όλες οι διαδικασίες προκειμένου οι συνθήκες στο κλειστό γυμναστήριο της νεάπολης α είναι αξιοπρεπέστατες.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης κ καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων, προκειμένου να σταλούν στις αρμόδιες διεθνείς αστυνομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΡΕΤΑ ο χρόνος διαμονής των μεταναστών στην Νεάπολη θα είναι περίπου 4 με 5 ημερες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την μεταφορά τους πιθανότατα στο hot spot στην Κω, απ΄όπου κ θα ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Η περιπέτεια των 113 μεταναστών ξεκίνησε πριν έναν μήνα… οπότε και πήραν τα γυνακόπαιδά τους και ξεκίνησαν για το ταξίδι τους στην Ιταλία. Πρώτη τους στάση η Τουρκία… όπου έμειναν για έναν περίπου μήνα.

Στην Τουρκία ήρθαν σε επαφή με 2 άτομα, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία, έναντι αμοιβής. 6 εώς κ 8.500 ευρώ  ήταν το εισιτήριο για το μεγάλο ταξίδι.

Το ταξίδι τους, όμως, τελείωσε άδοξα.. ποτέ δεν έφτασαν στον προορισμό τους και φοβούνται τώρα να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθως, όπως τονίζουν οι συνθήκες που βιώσαν εκεί ήταν άθλιες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook