Διπλό το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απο την Κάντανο. "Κόλαφος" για την υπόθεση του Γερμανού Ρίχτερ και με παραινέσεις προς τα Πανεπιστήμια

Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας τόνισε σήμερα από την Κάνδανο, όπου βρέθηκε για την επέτειο των 75 χρόνων από την καταστροφή του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Κανδάνου-Σελίνου, κατά διάρκεια ομιλίας του, χαρακτήρισε χρέος του να βρίσκεται σε χώρους θυσίας που στέλνουν το μήνυμα «ποτέ πια πόλεμος» και αναφερόμενος στην ανάγκη υπεράσπισης της ιερής αλήθειας πρόσθεσε:

«Πολλώ μάλλον όταν υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιστορικοί και δη Γερμανοί, ευτυχώς ελάχιστοι και απομονωμένοι, που δεν αισχύνονται να αρνούνται ιδίως τη σφαγή της Κανδάνου και της Βιάννου από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Πρόκειται για πραγματικούς διαστροφείς της ιστορίας, οι οποίοι θα παίρνουν πάντα την απάντηση που τους αξίζει. Τα, δε, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, πρωτίστως για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τις διακρίσεις που απονέμουν. Και από την άλλη πλευρά, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας. Διότι, δίχως την επικράτησή τους υπάρχει ο κίνδυνος, ολοκαυτώματα όπως αυτό της Κανδάνου, έστω και με άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».

Για ακόμη μία φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την άποψη ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδος για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την αρχιερατική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Καντάνου και συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία της Καντάνου, στην διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθησε εκδήλωση στις 11.30 π.μ. στο πρώην Δημαρχείο Καντάνου που περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου, Αντώνη Περράκη, ομιλία από τον καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας Α.Π.Θ., Γεώργιο Μαργαρίτη και ριζίτικο τραγούδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Καντανία”.

Ο Δήμαρχος Αντώνης Περάκης ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επίτιμο δημότη Καντάνου και Σελίνου σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

(Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου)