Έξοδος από το ευρώ, εθνικοποίηση τραπεζών, διακοπή ιδιωτικοποιήσεων, ενδυνάμωση του δημόσιου τομέα ως εργαλείου ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης των επενδύσεων, είναι μερικά από τα εργαλεία της εναλλακτικής πρότασης της Λαϊκής Ενότητας με στόχο την κατάργηση των μνημονίων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα δώσει τέλος στην λιτότητα.

Τα βασικά αυτά σημεία της εναλλακτικής πρότασης της ΛΑΕ παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Στρατούλης, ενόψει και της εκδήλωσης του κόμματος, στις 7 το απόγευμα, στο εργατικό κέντρο, με θέμα “Υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας”, αλλά και της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ στις 24-26 Ιουνίου.

Βασική αντίληψη της ΛΑΕ όπως τονίστηκε είναι ότι οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας δεν είναι μονόδρομος αλλά επιλογές που μπορούν να αντικατασταθούν από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ο κ. Στρατούλης, σημείωσε ότι δύο είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης της ΛΑΕ, την οποία χαρακτήρισε “ρεαλιστική” και “εφαρμόσιμη”

-Πρώτον, κατάργηση των μνημονίων της λιτότητας και εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και αντιλητότητας

-Δεύτερον, να διακοπεί η αποπληρωμή του δημόσιου χρεους της χώρας, των 327 δισ. ευρώ, γιατί όπως σημείωσε ο κ. Στρατούλης “από τη μια δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να το πληρώσει και από την άλλη δεν είναι δίκαιο να το πληρώσει αφού δεν σχηματίστηκε για τις ανάγκες του αλλά για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων”

Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο η ΛΑΕ επιμένει στη σεισάχθεια και στα ιδιωτικά χρέη τα οποία όπως τονίστεηκε σχηματίστηκαν από ιδιώτες υπό άλλες οικονομικές συνθήκες, με διαφορετικούς μισθούς κτλ.

Εθνικό νόμισμα, εθνικοποίηση τραπεζών

Τα βασικά εργαλεία όπως είπε ο κ. Στρατούλης για να αντικατασταθούν τα μνημόνια από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι δύο, ενώ βασική προϋπόθεση είναι η έξοδος από το ευρώ και την ευρωζώνη και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. 

Τα εργαλεία που θα υπηρετήσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι:

΄- Εθνικοποίηση τραπεζών διότι όπως σημείωσε “μόνο έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε τις κατεθέσεις των πολιτών και να δοθεί ρευσότητα και χρήματα για δημόσιες επενδεύσεις”.

– Δημόσιος τομέας, δηλαδή στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση του Υπερταμείου, εθνικοποίηση τραπεζών, λαϊκή συντακτική  συνέλευση για την αναθεώρηση του συντάγματος με βασικά χαρακτηριστικά την απλή αναλογική, το διαχωρισμό σχέσεων κράτους – εκκλησίας, την δυνατότητα στους πολιτες με υπογραφές να ζητούν δημοψήφισμα ή να κάνουν προτάσεις νόμους στην Βουλή. Επίσης υιοθέτηση μιας νέας εξωτερικής πολιτικής όχι υποταγής αλλά αμοιβαία επωφελών σχέσεων, με την ΕΕ, με χωρες Βαλκανίων, της Μεσογείου αλλά και της Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, δεν μπορούν να γίνουν στην ζώνη του ευρώ αφού “όπως αποδείχτηκε από την Κύπρο του 2013 και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση τον Ιούλιο του 2015, όταν πας να εφαρμόσεις ένα διαφορετικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης βρίσκεις απέναντί σου τους σιδερένιους κανόνες του ευρώ και της ευρωζώνης και τους εκβιασμούς της ΕΚΤ. Πρέπει να βγούμε από το ευρώ,  να εκδώσουμε εθνικό νόμισμα. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί αλλά μαζί με το σχέδιο ανάπτυξης που περιέγραψα μπορεί η χώρα να σταθείστα πόδια της”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook