Τα αποτελέσματα της μελέτης του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ σχετικά με τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και τις κλιματικής αλλαγής στα Ενετικά Τείχη και το Δυτικό Παραλιακό Μέτωπο του Ηρακλείου παρουσιάστηκαν σήμερα στην αίθουσα «Ελ. Βενιζέλος» στη Λότζια.

Την μελέτη είχε ζητήσει ο Δήμος Ηρακλείου, διότι όπως εξήγησε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός προλογίζοντας την παρουσίαση, η διάβρωση του παραλιακού μετώπου είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις:

«Όταν αναλάβαμε την δημοτική αρχή, διαπιστώσαμε ότι σε  ολόκληρο το δυτικό παραλιακό μέτωπο, από τον Κούλε μέχρι το Παγκρήτιο, υπήρχε προχωρημένη διάβρωση εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής.


Για να διαπιστώσουμε την έκταση του φαινομένου και να εξετάσουμε πιθανές λύσεις, συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με το ΙΤΕ την Άνοιξη του 2015 προκειμένου να εκπονήσει τη σχετική  μελέτη. Αυτή η μελέτη ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα της παρουσιάζονται σήμερα».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στάθηκε ιδιαίτερα στον κόλπο του  Δερματά, όπου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά,  η πρόθεση της δημοτικής αρχής μέσα από τις προτεινόμενες λύσεις της μελέτης και κυρίως αυτή της προσάμμωσης , είναι να δημιουργηθεί μια αστική παραλία, προσιτή σε κολύμβηση για όλους τους δημότες.

Την παρουσίαση έκαναν ο επικεφαλής του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας κ. Νίκος Καμπάνης και ο ερευνητής του ΙΤΕ κ. Γιώργος Αλεξανδράκης, ενώ από πλευράς Δήμου παρευρέθη ακόμη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Δείτε τα αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook