Στις κινηματογραφικές αίθουσες της Χαλκίδας για προβολές, μεταφέρεται τον ερχόμενο Οκτώβριο το ιστορικό  ντοκιμαντέρ της Καλής Συκιάς, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης του 10 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, από 11 έως 16 του μηνός.

Η παραγωγή με τίτλο «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά, Ολοκαύτωμα από Γερμανούς ναζί», που δημιούργησαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, ήδη συμμετείχε στις προβολές του «Πανοράματος» του περυσινού φεστιβάλ στην ίδια πόλη και την παρακολούθησαν εκατοντάδες  θεατές (ιστορικοί, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης κ.α.) αποσπώντας  τα ευνοϊκά σχόλια τους για την ιστορική και καλλιτεχνική της αξία.

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νωρίτερα, ως επιλεγμένη ταινία μικρού μήκους, άγνωστη, δυστυχώς, στο πλατύ κοινό και της Κρήτης, συμμετείχε στις προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τον περασμένο Φεβρουάριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα  για προβολή σε εκδήλωση με την συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Συ.Ριζ.Α. Στέλιος Κούλογλου στις Βρυξέλλες.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, για την παρουσίαση της ταινίας στη Νέα Υόρκη, στη Μασαχουσέτη, στη Βοστώνη και αλλού στην Αμερική, έχουν εκδηλώσει από την άνοιξη, και σωματεία απόδημων Κρητικών, που έχουν απευθύνει, μάλιστα σχετική πρόσκληση στους παραγωγούς. Πάντως από την ολοκλήρωσή της και μετά προβλήθηκε σε δεκάδες μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο, όπου έκανε και πρεμιέρα των προβολών της και σε δεκάδες χωριά, πολιτιστικούς συλλόγους, και σχολεία της Κρήτης και της Αθήνας.

Είναι γνωστό ότι στις 6 Οκτωβρίου 1943, Γερμανοί ναζί και συνεργάτες τους έριξαν στη φωτιά και έκαψαν ζωντανές σε σπίτια του χωριού οκτώ γυναίκες από την Καλή Συκιά και τέσσερις από το κοντινό Ροδάκινο, καθώς και ένα ηλικιωμένο πάνω από 80 χρόνων.