Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της 5ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 7 Ιουλίου. 

Ήδη κατά τις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης, χιλιάδες κόσμου από το Ρέθυμνο, την υπόλοιπη Κρήτη αλλά και επισκέπτες του νησιού από όλο τον κόσμο, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις αλέες του Κήπου, να γνωρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς και να δοκιμάσουν τα εκλεκτά προϊόντα της Κρητικής γης. Δεκάδες παιδιά παρακολουθούν καθημερινά τις δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτά! Εκπαιδευτικά και βιωματικά παιχνίδια, μαγειρική και πολλά άλλα, διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν τους μικρούς επισκέπτες της Γιορτής!

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάθε βράδι, ενθουσιάζει το κοινό. Κρητική μουσική και παραδοσιακοί χοροί, συναυλίες και δρώμενα, πραγματοποιούνται καθημερινά. 

Για τις επόμενες τρεις ημέρες της Γιορτής Κρητικής διατροφής, τους επισκέπτες περιμένει ένα πλούσιο πρόγραμμα! 


Για τα παιδιά και τους γονείς τους έχουν ετοιμαστεί βιωματικές δραστηριότητες, αλλά και παραμύθια, εκπαιδευτικά παιχνίδια για να γνωρίσουν τα φρούτα αλλά και εικαστικά εργαστήρια! 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Την Τρίτη 5 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η Κρητική χλωρίδα και η σπουδαιότητά της και ταυτόχρονα θα παρασκευάζονται Ρεθεμνιώτικα καλιτσούνια με κρητικά βότανα! Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, μια μοναδική εκδήλωση για το τόξο της λύρας θα παρουσιαστεί από τον δημοσιογράφο Νίκο Μαυροκώστα, με στόχο να αναδείξει τη  σημαντική σύνδεση της Κρήτης και της Κάσου, που επιτυγχάνεται μέσα από το πιλάφι του γάμου και την λύρα. 

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου ο αγαπητός σε όλους δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης, θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή γιορτή όπου τιμάται το Κρητικό αρνί, σε συνεργασία με τους Κτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής! 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των ημερών, περιλαμβάνει ξεχωριστές εκδηλώσεις, με την κρητική λύρα να συναντά το πιάνο, το ακορντεόν, το μπάσο και τα τύμπανα και να ενώνονται με τη φωνή της Μαρίας Λατσίνου, το συγκρότημα Sbaraquack με τις καταπληκτικές τους διασκευές, Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο Αρκάδι  και τον Βαγγέλη Γκαλονάκη και το συγκρότημά του, μαζί με Κασσιώτικη μουσική και χορούς από τους μουσικούς Περσελή Γιώργο, Κωνσταντίνο Μηνά και Ηλία Διακάκη.

Η 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής θα κορυφωθεί με μια αυθεντική Κρητική συναυλία του σπουδαίου καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά και των μουσικών του.


 
Αναλυτικά το πρόγραμμα της 5ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής για το τριήμερο 5 – 7 Ιουλίου:

Τρίτη  5 Ιουλίου 2016
19:00 
Φτιάχνω την δική μου συνταγή ευτυχίας!!
Βιωματικές δραστηριότητες  για όλη την οικογένεια. Επιμέλεια Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτίσεων και προαγωγής της ψυχικής υγείας.
Το ίδιο απόγευμα... Παραμύθια της καρδιάς μας! 
θα ακούσουμε .. Το δάκρυ μιας γέρικης ελιάς! Αφήγηση- επιμέλεια, γιαγιά Γωγώ η παραμυθού

19:30
Παρουσίαση της Κρητικής χλωρίδας από τον  πρόεδρο του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής κ. Μιχάλη Παναγιωτάκη και τον συγγραφέα κ. ΚλεόνικοΣταυριδάκη. 

Η Αμαριώτισσακ. Δέσποινα Μαρκίδη παρασκευάζει Ρεθεμνιώτικακαλιτσούνια με κρητικά βότανα. 

20:30 
Συναυλία με τη ΜΑΡΙΑ ΛΑΤΣΙΝΟΥ
Η κρητική λύρα συναντά το πιάνο, το ακορντεόν, το μπάσο και τα τύμπανα και ενώνονται με τη φωνή της Μαρίας Λατσίνου, με μια μοναδική αρμονία, για μια ξεχωριστή συναυλία! Με ήχο που ανανεώνει το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι μπολιάζοντας το γόνιμα με jazzy, μεσογειακά και παραδοσιακά στοιχεία, διατηρώντας παράλληλα τη ροκ ενέργεια ενός δυναμικού live σχήματος και στίχο σημερινό που αφορά τον ακροατή, η Μαρία Λατσίνου είναι το νέο, ραγδαία ανερχόμενο, όνομα της νέας ελληνικής σκηνής.

21:30 Συναυλίαμετους SBARAQUACK (Rock'n Roll, Funk, Disco, Balkan)
Οι Sbaraquack διασκευάζουν κομμάτιααπο James Brown μέχρι Britney Spears, αποΒλάσσηΜπονάτσομέχριΤom Jones. Τα live τους είναι ενα non-stop χορευτικό προγραμμα με χιουμορ εντός και εκτός των κομματιών με frontman τον Δημήτρη "Πάπια" Σκουρτη.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016
19:00  
Διατροφή Παιδί Υγεία !
Τα παιδιά γνωρίζουν τα φρούτα και τις ιδιότητες τους, μέσα από παιχνίδια κατασκευές και ιστορίες.  θα  ταξιδέψουν με τα φτερά της φαντασίας  στο μαγικό περιβόλι με τα φρούτα και εκεί.....!!!! Επιμέλεια προγράμματος – Ομιλητές: κ. Μαριάννα Σταυρουλάκη και κ.Χάρης Χαρωνίτης, διατροφολόγοι.

20:00

Το τόξο της Λύρας
Γεύση και πολιτισμός γύρω από το πιλάφι του γλεντιού στο τόξο της λύρας
Στο τόξο της λύρας – στην Κρήτη και στην Κάσο – το γλέντι του γάμου και του πανηγυριού δεν είναι απλή διασκέδαση, αλλά επικοινωνία με την ίδια ιδεολογία, τους ίδιους κώδικες ζωής. Το παραδοσιακό γλέντι εξελίσσεται σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από το καζάνι με το πιλάφι. Στην Κρήτη το πιλάφι στηρίζεται αποκλειστικά στη δύναμη του ζωμού των σφαχτών με την προσθήκη μόνο αλατιού και λεμονιού. Στην Κάσο πάλι, «κοκκινίζουν» το πιλάφι, το καίνε με βούτυρο και το σερβίρουν πασπαλισμένο με τριμμένη κανέλα. Παντού, όμως, η γεύση του πιλαφιού είναι ένα ταξίδι στη γεύση και τον πολιτισμό της παράδοσής μας, που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να κάνουμε.

21:00 
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο Αρκάδι  και τον Βαγγέλη Γκαλονάκημε το συγκρότημά του. 

21:30 
Κρητική και Κασσιώτικη Μουσική και Χοροί
Με τους μουσικούς: Περσελής Γιώργος, Κωνσταντίνος Μηνάς Ηλίας Διακάκης

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016
19:00
Μεσόγειος. Ομαδικά παιχνίδια και διατροφικές συνήθειες που μας ενώνουν!
Βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.. Επιμέλεια - υλοποιηση προγράμματος: κ. Σοφία Τρούλη, Μουσειοπαιδαγωγός. 

20.00
Ο γνωστότατος Δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης, Πρέσβης της WWF για την αλιευτική πολιτική της Ευρώπης, Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, κλείνει με την παρουσία του την 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Οι γεύσεις και οι μυρωδιές των βουνών μας, της κτηνοτροφικής παράδοσης και των όμορφων μιτάτων, κατεβαίνουν για μια μέρα στην πόλη. Το μοναδικό αντικριστό  ξυπνάει αισθήσεις και μνήμες. Ο Ηλία Μαμαλάκης ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου από νωρίς μας παρουσιάζουν βήμα προς βήμα την ιδιαίτερη τέχνη μιας ζωντανής παράδοσης
21:00 
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Τζανιδάκης.

21:30 Συναυλία με τον ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΛΑ
Ο γνωστός σε όλους μας Βασίλης Σκουλάς  έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία και όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί. Το Σεργιάνισμα στην Κρήτη , η Κρητική ανθολογία , Τα τραγούδια του σίδερου και του νερού", Άσπρο μαντήλι ανέμιζε, Στο ξέσπασμα του Φεγγαριού είναι μόνο μερικές από τις δισκογραφικές δουλειές του σπουδαίου καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά από τα Ανώγεια. Απόψε μας υπόσχεται μια γνήσια κρητική βραδιά για το κλείσιμο της 5ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2016.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook