Απόλυτη επιτυχία σημείωσαν οι τριήμερες  πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Κυριακής που οργάνωσε τις τρείς πρώτες ημέρες του Ιουλίου στο Χώνος Μυλοποτάμου ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Χωνιανιανών Μυλοποτάμου

«Το Χώνος» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αποτελούν πλέον θεσμό για την περιοχή του Μυλοποτάμου  ξεκίνησαν την Παρασκευή 1 Ιουλίου  με την χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου με νότες αυθεντικής Κρήτης, καλό φαγητό και ένα γνήσιο κρητικό γλέντι όπου η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο .    

Ο Νεκτάριος Σαμόλης ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης από την περιοχή του Μυλοποτάμου  μαζί με το συγκρότημα του μας ξεσήκωσε σ' ένα γλέντι κεφιού και χορού που έφτασε μέχρι το πρωί Χόρεψε ο Κρητικός Χορευτικός Σύλλογος «Τ’ αόρι» του Στέλιου Πατελάρου και της Κατερίνας Ανδρεαδάκη.

Ανοίγοντας τις εκδηλώσεις στην ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ζωή Φλουρή τόνισε ότι  και «οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Χώνος Μυλοποτάμου αποτελούν   μια πρόκληση και ένα στοίχημα συγχρόνως καθώς δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από την παράδοση και γνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας μας».

«Για εμάς στον πολιτιστικό σύλλογο, συνέχισε η κ. Φλουρή,  η παράδοση δεν είναι μουσειακό στοιχείο. Είναι η ζωντανή έκφραση του κρητικού λαού, είναι η σύνδεση του χθες με το σήμερα, είναι η ταυτότητά του. Είναι ένα δυναμικό στοιχείο, που, παίρνοντας υλικό από το παρελθόν, έχει τη δύναμη να κτίζει και να διαμορφώνει το μέλλον».

Η επόμενη μέρα, το Σάββατο 2 Ιουλίου ήταν μια ξεχωριστή βραδιά,  καθώς δυο νησιά συναντήθηκαν. Δυο νησιά με πολλά κοινά χαρακτηριστικά στη μουσική, στο χορό στη διασκέδαση. Η Κρήτη και η Κάρπαθος συναντήθηκαν στο Χώνος Μυλοποτάμου σε μια μουσικοχορευτική βραδιά με τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων και έγινε αναπαράσταση του Καρπαθιώτικου γάμου για να ακολουθήσει Καρπαθιώτικο γλέντι.   

Την Κυριακή 3 Ιουλίου διοργανώθηκε λαϊκή βραδιά με τους  Βάλλια Ειρηναίου, Βαγγέλη Καρτζή  και Μάνο  Κοκολάκη στο  τραγούδι, τον Στράτο Κουμπά, μπουζούκι και Γιάννη Ερμής στα  πλήκτρα.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου λειτούργησε

Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα « Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα»,των πολυβραβευμένων φωτογράφων  Μιχάλη Νικηφοράκη και Γιώργη Παπαδάκη.

Και φέτος στις εκδηλώσεις λειτούργησε παζάρι προκειμένου να αναδείχθούν τα κρητικά προϊόντα και όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκαν αθλητικές εκδηλώσεις.