Στην απουσία κυβερνητικής πολιτικής για τις σημαντικές ελλείψεις σε διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στο Ηράκλειο, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Στα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας, … έρχεται να προστεθεί η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η «απίθανη αφέλεια» με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τόσο ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις ελλείψεις κλινών, όπως αναδείχθηκε πρόσφατα στη διημερίδα  με θέμα «Σαράντα χρόνια ΜΕΘ και Ιατρείο Πόνου», σήμερα πανελλαδικά υπάρχουν 600 κλίνες ΜΕΘ ανοιχτές και 170 κλειστές. Η σημαντική αυτή έλλειψη γίνεται ακόμη πιο τραγική αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες νοσοκομειακές μονάδες και τις ανάγκες της χώρας μας θα έπρεπε να λειτουργούν 2000 κλίνες ΜΕΘ.

Στο ν. Ηρακλείου … ο αυξημένος αριθμός επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί πολλαπλασιάζει το ήδη οξυμένο πρόβλημα αντιμετώπισης περιστατικών που χρήζουν οξείας νοσοκομειακής φροντίδας. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το πρόσφατο περιστατικό της μεταφοράς 42χρονου ασθενούς από την ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λάρισας εξαιτίας έλλειψης  κλινών.  

Η υποχρεωτική μεταφορά ασθενών, λόγω έλλειψης κλίνης σε ΜΕΘ, σε διαθέσιμη μονάδα σε μακρινή απόσταση επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενούς και μπορεί να αποβεί μοιραία, ενώ, παράλληλα, επιφορτίζει την οικογένεια του με ανυπολόγιστο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1.Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός του συνόλου των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που λειτουργούν σήμερα στα Νοσοκομεία του ν. Ηρακλείου;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου αναφορικά με την αντιμετώπιση αυξημένων περιστατικών που χρήζουν οξείας νοσοκομειακής φροντίδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  σε περιοχές με αυξημένο αριθμό επισκεπτών;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση κάλυψη των νοσοκομείων σε εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να λειτουργούν όλες οι κλίνες των ΜΕΘ και ΜΑΦ και να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς;

4. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων στην υγεία με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook