Βαθιά προβληματισμένος για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και βασικός συντάκτης του σχεδίου Χ για τη διαχείριση της εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επί ημερών Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχεται ότι η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα. 

«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», λέει, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως το υπουργείο Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας του.

«Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου (…) είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού», πρόσθέτει. 

Ο κ. Γκαλμπρεϊθ ολοκλήρωσε την μελέτη του περί Grexit στις αρχές Μαΐου του 2015, οπότε και παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη το πόρισμά του. 

«Αβέβαιη η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ»

Ο άτυπος σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών παραδέχεται στο βιβλίο του ότι ήταν «ασαφές» και «νομικά αβέβαιο», αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, χωρίς να φύγει ταυτόχρονα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως ο Τζέιμς Γκαλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα – κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του. 

 

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook