Αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου προέβη σήμερα στις 10 το πρωί σε συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ αναδεικνύοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη μείωση των οδοιπορικών των εργαζομένων εκφράζοντας την συμπαράσταση τους και την ανάγκη συμπόρευσης με το συνεπές αγροτικό κίνημα

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι παραπάνω σύλλογοι:

"Να αρχίσει η εκτίμηση και καταγραφή ζημιών από τον ΕΛΓΑ, άμεσα ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι στο 100%. 

Την ίδια ώρα που εξαιτίας αστάθμητων κλιματολογικών φαινομένων, όπως η ανομβρία το χειμώνα, ο λίβας και οι άκαιρες βροχοπτώσεις που ξεπλένουν τη γύρη, έχουν κάνει σημαντικές ζημιές τόσο στην ελαιοκαλλιέργεια – όσο και στην αμπελοκαλλιέργεια, δεν έχει γίνει εκτίμηση. Υπεύθυνη για αυτό είναι η κυβέρνηση που όχι μόνο δεν ενισχύει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, αλλά τον απαξιώνει με κάθε τρόπο. 

Αυτό το στόχο είχε και η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής στις 6 Ιουλίου. 

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το υπουργείο σε άσχετο νομοσχέδιο και ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, προβλέπει τη μείωση του «ψιχίου» των 25 λεπτών ανά χιλιόμετρο που καταβαλλόταν μέχρι τώρα, για τη μετακίνηση των εκτιμητών, στα 14 λεπτά! 
Πρόκειται για μείωση 40%, που σημαίνει ότι οι πραγματογνώμονες του ΕΛΓΑ ή θα καθηλωθούν ή θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για να επιτελέσουν το εκτιμητικό τους έργο. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους πάνω από 48%!

Για να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή το θέμα, τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καλύπτονται αποκλειστικά από τις εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά την υποχρέωση που είχαν οι κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με ένα ποσό στον ΕΛΓΑ για τα λειτουργικά έξοδα, από το 2011 που ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ! Έχουν σοβαρές ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αυτό το χάλι που εντάσσεται σε σχέδιο απαξίωσης του ΕΛΓΑ ώστε να εισβάλουν στον χώρο της αγροτικής οικονομίας ιδιωτικές ασφαλιστικές και να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο για αύξηση της κερδοφορίας τους. Κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται. 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συντηρούν τον ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά έξοδα του ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων, οι λειψές αποζημιώσεις που παίρνουν είναι επίσης δικά τους χρήματα και δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ. Κάθε φορά που γίνεται ζημιά και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ οι αγρότες χαρατσώνονται επιπλέον. 

Έτσι κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών-κτηνοτρόφων που δίνονται στον ΕΛΓΑ είναι περίπου 170-175 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον τα χρήματα για τις εκτιμήσεις σε περίπτωση ζημιών. Από αυτά τα χρήματα πληρώνονταν τα οδοιπορικά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να γίνονται οι εκτιμήσεις ζημιών και η κυβέρνηση τα έχει κόψει  λες και είναι δικά της χρήματα.

Συνέπεια είναι να έχουν σταματήσει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοροϊδεύουν εδώ και μήνες τους αγρότες και τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ ότι θα εξασφαλίσει την καταβολή των οδοιπορικών και την λειτουργία του οργανισμού. Φτάνει πια η κοροϊδία!
Απαιτούμε:
•    Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκτιμήσεων των ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή.
•    Να καταβληθούν εδώ και τώρα χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση τα χρήματα,  που οφείλονται στους παραγωγούς ως αποζημίωση για τις ζημιές που έγιναν το 2015 και δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη οι παραγωγοί.
•    Να σταματήσει κάθε σκέψη και σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ και για επιπλέον χρέωση ώστε να καλύπτεται η παραγωγή από αίτια όπως ακαρπία, πράσινο σκουλήκι κλπ.

Οι αγροτικοί σύλλογοι παλεύουν και διεκδικούν:
•    ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και τις νόσους για ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.
•    Αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής, για οποιοδήποτε ποσοστό καταστροφής, για οποιαδήποτε αιτία καταστροφής, έγκαιρες και όχι κουτσουρεμένες και με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου όπως ισχύει σήμερα. 
•    Στελέχωση του ΕΛΓΑ με επιστημονικό δυναμικό που να καλύπτει τις ανάγκες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα."