Μια κουταλιά ζάχαρη δεν διευκολύνει μόνο την κατανάλωση των αντιβοτικών, αλλά αυξάνει και την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρει η επιθεώρηση «Nature».

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως η συνδυασμένη λήψη μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εναντίον επίμονων λοιμώξεων, όπως η φυματίωση.

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πως η γλυκόζη της ζάχαρης και η φρουκτόζη των φρούτων επηρεάζει τα μικρόβια και τα καθιστά πιο ευάλωτα στις φαρμακευτικές θεραπείες.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζαίημς Κόλινς, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, οι χρόνιες και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις συχνά εκδηλώνονται από βακτήρια που αδρανοποιούνται και μπαίνουν σε λανθάνουσα κατάσταση από μεταβολικής πλευράς.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα βακτήρια «ξυπνούν» από τον λήθαργό τους και ενεργοποιούνται εκ νέου, συχνά πιο δυνατά και πιο επιθετικά απ’ ό,τι ήταν προηγουμένως, με συνέπεια να υποτροπιάζει ο ασθενής.

Τα επίμονα αυτά βακτήρια είναι διαφορετικά από εκείνα που αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά επειδή μεταλλάσσονται γενετικά, αλλά και τα μεν και τα δε μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook