Σε μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Γιασάρ Μπουγιούκανιτ σχετικά με την αιματηρή επίθεση του 2005 σε κουρδικό βιβλιοπωλείο, αναφέρει άρθρου του in.gr.

Δικαστήριο στην ανατολική επαρχία Βαν έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να αρχίσουν έρευνα σε βάρος του απόστρατου στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ για την βομβιστική επίθεση του Νοεμβρίου του 2005, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο στην πόλη Σεμντινλί, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο Μπουγιούκανιτ ήταν τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας. Προήχθη σε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τον Αύγουστο του 2006, θέση στην οποία υπηρέτησε για δύο χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα και ποινική δίωξη σε βάρος πρώην επιτελάρχη.

Η εξέλιξη καταδεικνύει ενδεχομένως μια αλλαγή του συσχετισμού εξουσίας στην Τουρκία σε βάρος του στρατού -που έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1960.

Στις αρχές του 2006 ο εισαγγελέας της επαρχίας Βαν Φερχάτ Σαρίκαγια είχε καλέσει τον Μπουγιούκανιτ να δώσει κατάθεση σχετικά με τη ρίψη μιας χειροβομβίδας στο βιβλιοπωλείο. Τρία χαμηλόβαθμα στελέχη της χωροφυλακής είχαν συλληφθεί, αλλά ο Σαρίκαγια υποπτευόταν ότι στην υπόθεση ενέχονταν και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Σαρίκαγια απομακρύνθηκε από την θέση του και εξοστρακίστηκε από το δικαστικό σώμα διότι «υπερέβη την δικαιοδοσία» του. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο του επιτράπηκε εκ νέου να ενταχθεί στον δικηγορικό σύλλογο.

Ο Μπουγιούκανιτ είχε προκαλέσει σάλο στην Τουρκία επαινώντας έναν από τους τρεις υπόπτους για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο και χαρακτηρίζοντάς τον «υπερπολύτιμο στρατιώτη». Οι τρεις είχαν καταδικαστεί, αλλά εφετείο ανακάλεσε την απόφαση και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης, η οποία δεν έχει γίνει έως σήμερα.