Ομιλία επί του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου Καπνικών πραγματοποίησε στην ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Χανίων, Β. Βαγιωνάκη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή της, αφού τόνισε πως το λαθρεμπόριο καπνού «αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα με πολυεπίπεδη ζημιογόνο δράση, τόσο για τους παραγωγούς, την αγορά και τα φορολογικά έσοδα, όσο και για τη δημόσια υγεία», σημείωσε πως: «Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δείξει την πρόθεση της να συγκρουστεί με παλαιές αντιλήψεις στο χώρο της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς βάση ενός συνολικού σχεδιασμού που προχωρά αθόρυβα και έχει παράξει ήδη απτά αποτελέσματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι μόνο οι λίστες φοροδιαφυγής από τις οποίες έχουμε εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ήδη (σχεδόν 1 δις), είναι κι άλλες αποσπασματικές ενέργειες που ‘νοικοκύρεψαν’ τα οικονομικά του κράτους, βάζοντας φρένο σε αθέμιτες και μη δαπάνες δεκαετιών, σε επιμελώς ατημέλητες ρυθμίσεις και σε κατακερματισμένους μηχανισμούς».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην «εντυπωσιακή» αύξηση κατασχέσεων λαθραίων τσιγάρων το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως εντός του 2015 υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 48,15% στις κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων, ήτοι 631 εκ. τεμάχια» για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Κι αν δε σας λέει κάτι αυτό το νούμερο, να σας πω πως οι αναλογούντες φόροι και δασμοί που αντιστοιχούν στο σύνολο των κατασχεθέντων τσιγάρων ανέρχεται σε περίπου 115 εκατ. ευρώ. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι προϊόν πολιτικής βούλησης, καθώς και της συνακόλουθης μερικής αναδιοργάνωσης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο περισσότερή αποτελεσματικότητα».

Η κα Βαγιωνάκη επιτέθηκε και στη ΝΔ σχολιάζοντας: «Δε μιλάμε για επανάσταση, αλλά για βήματα μικρά και σταθερά. Για κινήσεις απαραίτητες που δυστυχώς καμία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις δε φρόντισε να προχωρήσει. Γιατί δεν προχωρήσατε κύριοι & κυρίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το Μητρώο Διακινητή Καπνικών Προϊόντων, γιατί δεν δημιουργήσατε ποτέ ένα συντονιστικό όργανο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, γιατί δεν εκσυγχρονίσατε τη νομοθεσία. Όλα αυτά δε κοστίζουν, αλλά απαιτούν θέληση» και πρόσθεσε με νόημα: «Αντίθετα εσείς ξεγυμνώσατε τις τελωνειακές υπηρεσίες και αφήσατε απροστάτευτα τα συνοριακά περάσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στα σύνορα με τη Βουλγαρία, από τη μεριά των γειτόνων θα δείτε μηχανές x-ray, γεφυροπλάστιγγα και σύστημα καταγραφής πινακίδων και σε μας θα βρείτε τελωνειακούς με το σφυρί. Γεφυροπλάστιγγα, που έγινε δωρεά στο Υπ. ΟΙΚ. από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Βορείου Ελλάδος, παρέμενε επί χρόνια στις αποθήκες, για να την τοποθετήσουμε τελικά εμείς».

Τέλος, η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που όπως είπε θα φέρουν «εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία – οι ψύχραιμοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για πάνω από μισό δις το χρόνο –  που μέχρι σήμερα στερούνται οι φορολογούμενοι για να καρπώνονται οι λαθρέμποροι» λέγοντας: «Κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη μάχη καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών. Κι αυτό θα γίνει ενσωματώνοντας σχετικές οδηγίες της ΕΕ, εισάγοντας την ιχνηλασιμότητα, πραγματοποιώντας αλλαγές στον Τελωνειακό Κώδικα, ιδρύοντας Συντονιστικό Κέντρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου γενικότερα, συστήνοντας, για πρώτη φορά, Ενιαίο Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού και Βιομηχανοποιημένων Καπνών (ΕΚΜΕΑ). Ουσιαστικά δηλαδή, αναβαθμίζουμε πλήρως το υπάρχον πλαίσιο και εισάγουμε νέους θεσμούς, που σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες των προηγούμενων μηνών, θα μπορέσουν να κλείσουν νομικά κι άλλα κενά, σφίγγοντας ερμητικά τον κλοιό γύρω από τη δράση λαθρεμπόρων»

Δείτε το βίντεο από την τοποθέτηση της κ. Βαγιωνάκη

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook