Τελευταία ενημέρωση 14:28

Το ΕΣΠΑ, τα αναπτυξιακά προγράμματα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, ο Βόρειος Οδικος Άξονας Κρήτης, το νομοθετικό έργο και θέματα του Νομού Χανίων, τέθηκαν στην συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη και των Βουλευτών των Χανίων Β.Βαγιωνάκη και Αντ. Μπαλωμενάκη.

Από την συνέντευξη των Βουλευτών του Νομού Χανίων απουσίαζε ο αναπλ. Υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης, λόγω – όπως ειπώθηκε – ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο Υπουργείο.

Την συνέντευξη συντόνισε ο γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Υπ.Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ και στον αναπτυξιακό Νόμο, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης χαρακτήρισε ως λάθος την τμηματική του βελτίωση.

 Είχε επιλεγεί κακώς κατά τη γνώμη μου να φτιάχνεται ο ΒΟΑΚ τμηματικά…..σε αυτή τη φάση ξεκινάμε τον στρατηγικό σχεδιασμό για να υπάρχει ενιαία αποτύπωση του έργου -κάτι εντελώς απαραίτητο- και επιταχύνουμε όσο το δυνατόν τις διαδικασίες για να τελειώσει αυτό το κομμάτι. Δεύτερον, θα αποφασίσουμε επί της ουσίας αν θα γίνει ως ενιαίο έργο ή θα μπει σε μια διαδικασία τμηματικής κατασκευής. Εμείς παραμένουμε δέσμιοι της πρωθυπουργικής δέσμευσης ’22-’23 πρέπει να είναι έτοιμος ο δρόμος και προς τα εκεί δουλεύουμε.

 

Επίσης για το θέμα της παραχώρησης των 13 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece είπε ότι τον Οκτώβριο κλείνει το θέμα και η εταιρεία θα καταβάλει το τίμημα του 1,2 δις ευρώ.

“Νομίζω ότι τον Οκτώβριο θα προχωρήσει κανονικά η ολοκλήρωση της παραχώρησης και φυσικά θα πληρωθούν τα 1,2 δις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Με αφορμή και το θέμα του “Ελληνικού” ο κ. Σταθάκης ερωτώμενος για το εαν η κυβέρνηση τελικά είναι υπερ ή κατα των ιδιωτικών επενδύσεων δήλωσε κατηγορηματικά πως “η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα απο ιδιωτικές επενδύσεις. Θα είναι ένας συνδυασμός με δημόσιες επενδύσεις με βασικό κορμό τις ιδιωτικές”.

 

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ.Σταθάκης αναφέρθηκε κυρίως στο ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

Η Βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη αναφέρθηκε για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στο Νομό Χανίων και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των βουλευτών για επίλυσή τους.

 

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό η κα Βαλιωνάκη ανέφερε πως παραμένει ανοιχτό το θέμα δημιουργίας δύο μικρών κέντρων φιλοξενίας στην Κρήτη για τους πρόσφυγες που υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν στο νησί ως συνηθίζεται, απο το νότιο Κρητικό πέλαγος.

Ο Βουλευτής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης των δανείων σε ΜΜΕ, χαρακτήρισε ως σκάνδαλο την περίπτωση του δανείου της εφημερίδας «Κήρυξ» και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ως μέτοχο της εταιρείας να πάρει θέση.

Από την εξεταστική Επιτροπή βγαίνουν συνεχώς στοιχεία που συγκροτούν μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα. Ένα από αυτά όντως έχει τοπικό χρώμα. Όπως προέκυψε το 2005 η εφημερίδα “Κήρυξ” πήρε ένα δάνειο 300.000 ευρώ με πολύ μικρή κάλυψη, δηλαδή δεύτερη υποθήκη σε ένα ακίνητο στα Νεροκούρου, την ίδια στιγμή που στο κέντρο των Χανίων είχε ένα ακίνητο χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση. Το σημαντικό όμως είναι ότι από το 2005 μέχρι το 2016 αυτό το δάνειο παρέμεινε “νεκρό”, δεν ζητήθηκε η αποπληρωμή, δεν τέθηκε σε καθυστέρηση, δεν καταγγέλθηκε παρά μόνο με την αναγγελία της εξεταστικής επιτροπής δέησε η τράπεζα να το καταγγείλει. Αυτό συνιστά ένα σκάνδαλο. Και κατά τη γνώμη μου εάν υπάρχουν ευθύνες και όπου υπάρχουν και ειδικά ευθύνες συγκάλυψης, δηλαδή κάποιος παρενέβη για να πιέσει για να μην ζητηθούν τα οφειλόμενα, συνιστά ένα σκάνδαλο και πρέπει να διερευνηθεί.

 

Ο κ. Μπαλωμενάκης στην γενική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά:

Συνολικά ψηφίστηκαν 78 κύρια νομοθετήματα από τα οποία 44 είναι εγχώριοι νόμοι και 34 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων. Τα κυριότερα νομοθετήματα αποτυπώνουν, ίσως όχι στο βαθμό που θα θέλαμε, την πολλές φορές αγωνιώδη προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε διαφορετικό περιβάλλον για την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, ώστε στο μέτρο του εφικτού να αρχίζουν να υλοποιούνται οι κεντρικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Όμως είναι ευνόητο, σημαντικό μέρος της προσπάθειας δόθηκε στους τομείς πρόνοιας, υγείας και παιδείας. 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook