Στην Κρήτη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης. Κατά την διάρκεια της διαμονής του στα Χανιά έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη σε αρκετούς φορείς για συζήτηση και ενημερώσει πάνω σε θέματα που αφορούν τον Δήμο Χανίων.

Σήμερα, επισκέφθηκε το δημαρχείο Χανίων και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Δήμαρχο Χανίων καθώς και του αντιδήμαρχου Οικονομικών, κ. Μιχάλη Βλαχάκη, Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Ξανθουδάκη, και τους συνεργάτες του Δημάρχου Χανίων κ. Κώστα Μπροκαλάκη και του Υπουργού κ. Ρόδης Λοχαϊτης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Υπουργού Οικονομίας, τοσο για την πρόοδο των έργων τα οποία ήδη τρέχουν και για τα οποία και ο ίδιος έχει συμβάλει στην υλοποίηση τους οσο και για “οράματα” του Δήμου Χανίων που αφορούν έργα της πόλης και σχετίζονται με το Υπουργείο του.

Τα ηδη υπάρχων σχέδια καθώς και τα μελλοντικά  που συζητήθηκαν στην συνάντηση και για τα οποία ο δήμος Χανίων ζήτησε την συνδρομή του Υπουργού Οικονομίας είναι τα παρακάτω:

1) Δημιουργία 10 νέων σχολείων στα όρια των Χανίων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάπλαση του Πάρκου Ειρήνης κ Φιλιας και ενοποίηση του με τον “Κηπο” Χανίων, ανάπλαση του πρώην Πολεμικού μουσείου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου και διάφορες ανάγκες της πόλης καθώς και του κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Τζανακάκη και προορίζεται να γίνει η νεα δημοτική βιβλιοθήκη.
Ολα τα παραπάνω έργα προβλέπονται να ολοκληρωθούν μεσω της ένταξης στα Σ.Δ.Ι.Τ  που σύμφωνα με τον κ.Βάμβουκα “πρόκειται για μια διαδικασία ταχύτατη που εξασφαλίζει καλή ποιότητα και στην συνέχεια συντήρηση”

2) Κεντρικό σχέδιο και άμεση προτεραιότητα ωστόσο αποτελεί η κατασκευή κυττάρου της ΔΕΔΙΣΑ, του χώρου δηλαδή που εναποθέτουμε τα απορρίμματα μας. ” Το παλιό “κύτταρο” δεν έχει πολλους μήνες ζωής ακόμα και κανείς δεν θέλει να ζήσει Κουρουπιτού” τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.

Για να γίνει αυτό, τόνισε ο κ.Βάμβουκας, πρέπει να γίνει άμεσα ένταξη στο Π.Δ.Ε (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) με το ποσό των 13 εκατομμυρίων που χρειάζονται για την δημοπράτηση και την ένταξη του έργου στα ΕΣΠΑ, όπως και υπουργική απόφαση για να ξεπεραστεί το έργο των απαλλοτρίωσαν και την γραφειοκρατία

Για το έν λόγω έργο ο κ.Σταθάκης δήλωσε αισιόδοξος οτι θα μπορέσει να προχωρήσει.

3) Αναφορά έγινε και για τον περιφερειακό δρόμο που συνδέει την Νέα Κυδωνία, την περιοχή του Βαμβακόπουλου και την περιοχή της Σούδας με την πόλη των Χανίων και στην αναγκαιότητα συντήρησης και ανάπλασης του.

Ο  Δήμαρχος Χανίων ωστόσο τόνισε οτι λόγω του οτι ο δρόμος χαρακτηρίζεται ως επαρχιακός είναι δύσκολο να ενταχθεί σε κάποιο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί. Ωστόσο, ήδη γίνονται κάποιες κινήσεις μεσω άλλων διαδικασιών καταφέρει να χρηματοδοτηθεί το έργο. “Πρόκειται για ενα εξαιρετικής σημασίας έργο, για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην πόλη των Χανίων”

4) Αναφορά έγινε και σε ενα έργο στο οποίο ηδη έχει συμβάλει ο κ.Σταθάκης και αφορά την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Ενα έργο που πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρωθεί 20 μήνες αργότερα.

Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ.Βάμβουκα για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους έχουν καταστήματα εντος της αγοράς επισήμανε οτι ” Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με τους καταστηματάρχες ωστε να αδειάσει η αγορά (…) τα καταστήματα τους, εαν χρειαστεί και αν θέλουν , θα μεταφερθούν πλησίον της αγοράς σε προκατασκευασμένα καταστήματα ” 

5) Ενημέρωση έγινε στον κ.Υπουργό και για τον κόμβο των Μουρνιών ενα έργο που πλέον σε συνεργασία με τον ΟΑΚ και τον κ.Σταθάκη εξασφαλίστηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Σταθάκης που σε δηλώσεις του ανέφερε οτι ” Είχαμε μια εκτενή ενημέρωση για όλα τα σχέδια του Δήμου τα οποία αφορούν ένα πολύ πλατύ φάσμα σχεδιασμών για την παλιά πόλη, για την σύνδεση και την ανάπλαση μεγάλων περιοχών στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προωθεί ο Δήμος.Ταυτόχρονα διερευνούμε όλα εκείνα τα μεγάλης προτεραιότητας έργα όπως είναι τα σχολικά κτίρια και άλλα τα οποία εν δυνάμει εντάσσονται και σε μια ευρύτερη χρηματοδότηση τύπου Γιούνκερ.  

Το άμεσης προτεραιότητας έργο είναι της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α και ταυτόχρονα να δούμε με πιο συγκροτημένο τρόπο πως μπορούν να προχωρήσουν τα άλλα μεγάλης πνοής έργα του Δήμου.”

Για το φλέγον ζήτημα που αφορά τους πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν στην Κρήτης τους επόμενους μήνες ο κ.Σταθάκης σχολίασε οτι η ” θέση της κυβέρνησης διατυπώθηκε ευθέως απο τον κ.Μουζάλα και οι δήμαρχοι των πόλεων ανταποκρίθηκαν στο πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει για αυτό το θέμα”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook