Πτώση του τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων κατέγραψε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων σε τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ των εμπόρων των Χανίων.

Συνκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο τζίρος στην εκπτωτική περίοδο σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα κυμάνθηκε πτωτικά  από 10% έως 14%.

Ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως το  25% των εμπόρων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις φορολογικές –ασφαλιστικές υποχρεώσεις ενώ άλλο ένα 20% φοβάται ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει να είναι συνεπές.

Απογοητευτικά τα στοιχεία και στις τουριστικές περιοχές του δήμου Χανίων

Αν και κατά τη καλοκαιρινή περίοδο οι προσδοκίες από τον τουρισμό είναι πάντα μεγάλες, ο τζίρος των τουριστικών περιοχών δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές.

Σε  εμπορικά  καταστήματα στην τουριστική περιοχή Χρυσή Ακτή –Αγ. Μαρίνα-Πλατανιάς –Γεράνι και κατά την περίοδο Απρίλιος - Αύγουστος ο τζίρος είναι πτωτικός περίπου 20% .Μικρή αύξηση 3% έως 5% παρουσιάζουν στην ίδια περιοχή τα μίνι μάρκετ τα μικρά σουπερ μάρκετ και τα αρτοποιεία. Ο τζίρος στην εστίαση στην ίδια τουριστική περιοχή μέχρι τέλος Αυγούστου είναι πτωτικός σε σχέση με πέρυσι 15% έως 20%.

Παρόλο που  τα Χανιά είναι ένας απ τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς και η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης είτε από Έλληνες είτε από ξένους τουρίστες ήταν μεγάλη, η εισπραξιμότητα δεν ήταν η ανάλογη.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι  στα παραδοσιακά μαγαζιά που δεν κάνουν εκπτώσεις στα είδη που εμπορεύονται κατέγραψαν πτώση στον τζίρο από την αρχή του χρόνου που αγγίζει το 30%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων:

"Τα συμπεράσματα για την εμπορική δραστηριότητα  την εκπτωτική περίοδο αλλά και συνολικά είναι ότι, παρ όλα  τα  πραγματικά μεγάλα  ποσοστά εκπτώσεων, την  καλή ποιότητα των προϊόντων , την φιλική εξυπηρέτηση, παραδοσιακά, προς τους πελάτες μας :

1) Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι αρκετά περιορισμένη ,από τις περικοπές μισθών –συντάξεων, τα  ψηλά ποσοστά ανεργίας, από την σκληρή φορολογία κ.α.

2) Η οικονομική στάθμη του τουρισμού που έρχεται  είναι χαμηλή γεγονός που αποδεικνύει ότι και οι Ευρωπαίοι πολίτες περνάνε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες
3) Η εμπορική δραστηριότητα ,η μερίδα του λέοντος δυστυχώς  καταλήγει στα μεγαλομάγαζα και στις πολυεθνικές.

4) Ένα  μέρος των μικρών έμπορων και αυτοαπασχολούμενων το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα  στις φορολογικές και στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Καλούμε τον Χανιώτη καταναλωτή να συνεχίσει να στηρίζει  έμπρακτα τις μικρές επιχειρήσεις γιατί έτσι θα είναι πολλαπλά ωφελημένος.  

Τέλος απευθυνόμαστε στους συναδέλφους και τους καλούμε να  συσπειρωθούν γύρω από τον σύλλογο, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του συλλόγου , να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι ,να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας, τη ζωή που μας κλέβουν."