Β.Κεγκέρογλου: «Η ‘προχειρότητα’ με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΕΣΠΑ υπονομεύει την υλοποίηση ακόμη και των ενταγμένων έργων».

Με ερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου,

καταγγέλλει την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΕΣΠΑ,υπονομεύοντας την υλοποίηση ακόμη και των ενταγμένων έργων και ζητά την  έκδοση των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που προβλέπονται από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του νόμου για να κερδηθεί μέρος του χαμένου χρόνου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεσούσης της διαδικασίας υλοποίησης του ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και τα δημόσια έργα ‘φρενάρει’ την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ που δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί.
Αυτό οφείλετε στην προχειρότητα που αντιμετωπίζετε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αφού δεν μεριμνήσατε για μεταβατικό διάστημα με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα πανελλαδικά δεκάδες έργα που πρέπει να δημοπρατηθούν εκ νέου με τον νέο νόμο, και προπάντων να ετοιμαστούν από την αρχή τα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε επίπεδο Κρήτης η εμπλοκή αφορά σε πολλά και σημαντικά έργα, όπως αυτό της επέκτασης του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία είχε ενταχθεί προ μηνών στο ΣΕΣ 2014-2020 αλλά και σε έργα σχολικής στέγης όπως το έργο της β΄ φάσης του Καπετανακείου σχολικού συγκροτήματος Ηρακλείου, η αναβάθμιση υποδομών και στατική ενίσχυση του βρεφονηπιακού σταθμού Πύργου, του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Καστελίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του νέου βρεφονηπιακού σταθμού Κουμπέ Νεροκούρου Δήμου Χανίων.
Επειδή δεν έχει προσδιοριστεί ο καθορισμός των διαδικασιών και η αποσαφήνιση των κανόνων.
Επειδή σύμφωνα με εκτιμήσεις Αυτοδιοικητικών στελεχών αλλά και σύμφωνα με δημοσιεύματα ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου να επανέλθουν τα έργα του νέου ΕΣΠΑ ξανά στην φάση της δημοπράτησης είναι αρκετός και υπερβαίνει σίγουρα το δίμηνο.  
Επειδή απαιτείται επίσπευση των σχετικών εγκυκλίων προκειμένου να συντονιστούν οι διαχειριστικές αρχές των Υπουργείων  και να ενημερωθούν οι Περιφέρειες της χώρας και
επειδή η έναρξης κατασκευής έργων, από σχολικά έργα μέχρι βιολογικούς, δίκτυα αποχέτευσης και οδικά έργα που είναι απαραίτητα σημαίνουν αυτόματα και θέσεις εργασίας  αλλά και κίνηση χρήματος στην αγορά.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
-Πότε θα ολοκληρωθεί η έκδοση των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που προβλέπονται από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του νόμου;
-Είστε διατεθειμένοι έστω και τώρα να εισηγηθείτε νομοθετικές μεταβατικές διατάξεις, για να κερδηθεί μέρος του χαμένου χρόνου;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook