Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τους 45 8μηνίτες συμβασιούχους στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Aναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

"Η κυβέρνηση πρόσφατα απέρριψε την παράταση των συμβάσεων 45 εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και σε άλλους δήμους της χώρας, που είχαν προσληφθεί με 8μηνες συμβάσεις το Γενάρη του 2016. Με βάση όμως σχετική νομοθετική ρύθμιση, προβλέπεται ότι όσες ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί έως 31/12/2015 παρατείνονται αυτοδίκαια έως 31/12/2016.

Οι δήμοι, λόγω των μνημονιακών (Ν. 4093/2012) απαγορεύσεων πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων, προσλάμβαναν τα τελευταία χρόνια προσωπικό στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στο Δήμο Ηρακλείου, για την ίδια προκήρυξη 100 θέσεων, η υπογραφή των συμβάσεων έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν τέλη του 2015 οπότε υπέγραψαν 55 εργαζόμενοι και η άλλη αρχές του 2016 με τους υπόλοιπους 45, προκειμένου να μην υπάρξει κενό στο κρίσιμο μεσοδιάστημα για τις Υπηρεσίες Καθαριότητας με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, έως ότου γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η κυβέρνηση όμως αρνείται την επέκταση των συμβάσεων των υπαλλήλων που προσελήφθησαν τη δεύτερη φάση θεωρώντας ότι υπάρχει ο «κίνδυνος» να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης!

Η μη επέκταση των συμβάσεών τους, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση του προσωπικού τα τελευταία 7 χρόνια, βάζει σε κίνδυνο την αποκομιδή των απορριμμάτων, συμβάλει στην περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς του υφιστάμενου προσωπικού, κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται εδώ και χρόνια λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και προλειάνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή της, όπως έχει συμβεί σε άλλους δήμους (πχ Χερσόνησος).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα και αποφάσεις θα πάρει προκειμένου

να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων ΥΕ και ΔΕ προσωπικού στους ΟΤΑ. Να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων και ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας.

να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ειδικά οι 100 8μηνίτες εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου

να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων ώστε να έχουν επαρκές μόνιμο προσωπικό και έτσι να μπορούν να τηρούνται οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένο στόλο και να μην επιβαρύνονται οι δημότες με ανταποδοτικά τέλη."